Tadım Fıstıxx Reklamı – Yorumlar Analiz

Tadım Fıstıxx Reklamı – Yorumlar Analiz

March 22, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Tadım ülkemizin en tanınmış “çekirdek” markası desek abartı olmaz. Bu çerçeveyi değiştirmek üzere Tadım Fıstıxx Reklamı karşımızda. Çünkü piyasaya sundukları ürün fıstık ve reklamdan anlaşılan o ki her çeşidiyle hazırlanmışlar. Aslına bakarsanız bu fıstık olayı dünyada çok meşhur ve yaygındır. Sanırım iyi kötü herkes Planters markasını bilir ya da o sarı fıstık adamı hatırlar. Ülkemizde bir rakip olmaması garipti. Teşekkürler Tadım. Reklama geçelim. Unutuyordum snippets koymadım.

Tadım Fıstıxx reklam müziği:

“Sürünüyorum”. Gülden Karaböcek.

Tadım Fıstıxx Reklamı 5’li Analiz

Genel Yorumlar

Reklam çok iyi düşünülmüş, hazırlıklar tam. Bakın bir kere kitle çok net seçilmiş. 20-35. Nasıl mı anlıyoruz? Sahnelere bakın: dizi/fiml izlemece, mangal yapmak, maç izlemek, PS oynamak, evde toplanmaca, garajda müzik…Üzerine senaryoya bakın. Aynı kitlenin genel terminolojisi: “Sana yenilicem İstanbulll”, “Kol bozuk”, “Hunharca, zalimce, sinsice” “Finali ben yapsaydım”…Bu çok çok güçlü senaryoya bir de animasyon eşlik ediyor. Dijital ve anime olan her şey bu aralar trend! Geçelim başka bir zekice düşünülmüş olaya. Ürün logosu  reklam yüzü aynı zamanda. Bu da çok akıllıca. Çünkü 6 farklı çeşit sunuluyor: 6 farklı logo. Bunun çözümü çok kolay olmuş fıstık logosuna pala bıyık yap taco baharatlı olsun, kırmızı biber yap acılı olsun…Son olarak da lütfen 6 çeşidin seçimini de boşa atmayın. Hepsi nokta atışı. Taco, soğan, acılı… Bravo gerçekten reklam takımı ve ürün pazarlama takımı baya ŞOV YAPMIŞLAR. Çok uzun zamandır yeni bir ürünün (üretilen ve elle tutulan) bu kadar iyi pazara çıkarıldığını hatırlamıyorum. Çarpıcı reklamlara bakıp aldanmayın. Onlar mevcut ürünün makyajlanmasından ibaret. Bu tamamen yeni bir üretim çizgisi. Bravo!

5 Temel Kriterli Analiz

Mesaj net mi? Evet. Her ortama uygun Tadım fıstık çıktı. Film, maş, konser, mangal… Akılda kalıyor mu? Animasyon ve slogan şarkıyla birlikte o işi sağlıyor. Ama ne yalan söyleyeyim böyle yer yerinden oynamıyor. Ama mesele sanırım çerez severler kitlesinin aklında kalmak ve o kitlenin tamamı reklamda. Tüketici mesajı alıyor mu? Evet alıyor çünkü hayatın içinde ne zaman çerez canımız çekse reklam oraya dokunuyor. Rakiplerden ayrılan bir yan? Hem reklam hem ürün. Tüketiciye faydası? Aslına bakarsanız Planters yerine geçebilecek bir fıstık olması ve bu ürünün Tadım tarafından çıkarılması beni memnun etti. Bu bir eksiklikti. Biraz daha açayım: fıstığın olacağı bir çok durumu saçma sapan cipsler dolduruyordu. Bence gayet iyi oldu.

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Son bölümde “Sürünüyorum” şarkısının aranjmanı.

Tadım Fıstıxx Reklamı Sana Verdi Puanı

10 üzerinden 7. Tebrikler.

Bulaşıcılık Analizi

15 Mart 2021 tarihinde Youtube kanalına yüklenmiş. İzlenme 7700. Hatırlarsınız 1 haftada 500 binler, 700 binler çıkıyor reklamlarda (mesela patlama yaratan bir reklam için tıklayın). 8 bin civarı? Bakalım analiz bir açıklama sunacak mı!

  • sosyal kazanım? yok.
  • aklımızın tepesinde mi? Animasyon değil, fıstık sanmam, bu ara milli maç falan var mı? Hayır.
  • duygusal bir bağ? eşe dosta “ya tadımın yeni reklamını gördün mü?” diyelim. Yok.
  • sosyal görünürlük? Kısmen var ama toplumsal hayatta çok taklit edilecek bir yanı yok.
  • işe yarayan bir bilgi? Hayatımı kolaylaştıracak bir şey? Yok.
  • hikaye? Bu tek reklamda yok. Ama sanki hikaye sonraki reklamlarda gelebilir.

Tüm bunlara bakınca çok düşük bulaşıcılıkta reklam ve bana göre 1 ayın sonunda seviyesi değişmez.

Bu gerçekten çok ilginç bir reklam yorumu ve analizi oldu. Ürün ve ürüne uyacak reklam çok başarılı. Belli ki takımlar iyi hazırlanmışlar. Ama acaba ürünü tanıtmak ile markanın yayılması arasında çok ince bir fark mı var? Asıl mesele artık bu dengenin ince buz üzerinde sağlanması mı? Yani ürünü tanıtırken markanın her reklamıyla sosyal medyada konu olması. Diğer bir değişle çok yüksek bulaşıcılık seviyesine ulaşması.

140 reklam yorumlamışım ve şunu kesinlikle söylemem mümkün daha bunu yapan bir marka görmedim. Bakalım.

Görüşürüz. Teşekkürler.