Yeni Pepsi Reklamı – Beyazıt Analizler

Yeni Pepsi Reklamı – Beyazıt Analizler

June 14, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Pepsi reklam oyuncuları:

2021 yılında Pepsi reklamlarının reklam yüzü Beyazıt ÖZTÜRK oldu. 

Beyazıt ÖZTÜRK kimdir? 

Yeni Pepsi Reklamı: 5’li analiz

Pepsi Reklam Yorumları

Reklamın ilgimi çekmesinin en önemli sebebi; Pepsi reklamlarının reklam yüzü Beyazıt Öztürk. Çünkü daha önce bu sayfada Vestel reklamını yorumlamıştım (yazıma buradan gidebilirsiniz) ve bulaşıcılık analizinde Beyazıt Öztürk etkisini görmüştüm. Bu reklam bana çıkarımlarımı kontrol etme şansı veriyor. Çıkarım şuydu: TV ekranlarının güvenilir yüzü, bulaşıcılık analizini özellikle günlük hayata dair ürünlerde uçurabilir. Vestel reklamını Beyazıt bey uçurmuştu. Bakalım1

Bunun dışında reklamda çok ilgi çeken bir yan yok. Sadece gözleri kamaştıran Pepsi renkleri.

Gelelim sorguladığım yanlarına. Öncelikle kendimi bildim bileli Pepsi bu tadım testini kovalıyor. Yani 100 kişiden 60 tanesi Pepsi daha “lezzetli” demiş. Yani? Sizce insanlar alışkanlıklarını değiştireceklerse bu bilgi üzerine mi yapacaklar? Hepimiz biliyoruz ki hamburger ya da pizza ya da patates kızartması denince akla gelen Cola. Bu lezzetli olduğu için değil ki? Bu testi yapanlar anlaşılıyor ki hiç fast food restoranlarındaki makinalardan pepsi ya da cola içmemişler. Bana sorarsınız Cola’nın olayı algı ve alışkanlık. Şunların eşsiz olduğunu sanıyoruz 1. ferahlatması 2. baya gazlı olması (anlıyorsunuz ne işe yaradığını) 3. tadı.

Bakın mesela insanlar birden neden cola light daha sonra da zero tercihi yapmaya başladı? Tadı baya değişik bu ürünlerin original coladan. Sağlık işin içine girdi çünkü. Yani demem o ki testle falan olacak iş değil bu. Daha ciddi bir şey bulup kampanyanıza uyarlayın. Ayrıca reklamın en başında hamburger söylüyor hanımefendi. Colanın sahasında deplasmanda başlamasaydınız bari!

Başka sorguladığım bir olay senaryoda. “Pepsi okey mi?”. Okey mi okey mi okey mi…Bu mudur olay, okey mi? Gerçek olmayacak şeyleri sayıyoruz (hadi bunu geçtim) ve bir sonuca bağlıyoruz: “Demek ki, Pepsi çok Okey!” Nasıl yani? Nerden vardık buraya? Hani tadı üzerine gidiyordu kampanya? Şu mu yani gizli mesaj : hep daha fazlasını iste bak Pepsi daha lezzetli? Çok garip bir reklam olmuş gerçekten.

5 Temel Kriterli Analiz

Mesaj ne? Tadı daha çok beğeniliyormuş Pepsi’nin. Akılda kalıyor mu? Kalmıyor. Tüketici ne mesaj alıyor? Pepsi var. Yani bunu bilmeyen var mı merak ettim. Rakiplerden farkı? Cola lider olunca işleri çok çok zor tabi. Cola’nın yerini tutmak yerine Cola’nın boş bıraktığı alanlara yönelseler ve oradan pazar genişlemesi için uğraşsalar? Benim aklıma şöyle çılgınca bir şey geliyor:

Satış yapacak belli noktalara gerekli araçları verin ve reklamda deyin ki artık formül sizin. Kendiniz üretin müşterileriniz karar versin. Yani bira üretip satan yerlere gidince insan ne yapar? Yeni bira dener ve orada üretilen bir biradır bu: Böylece Colanın en büyük “ooooo gizli formül” algısına da karşı bir hamle yapmış olursunuz.

Devam edelim. Tüketiciye fayda? Yok.

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Selfie. Öz çekim.

Yeni Pepsi Reklamı Sana Verdi Puanı

10 üzerinden 4.

Bulaşıcılık Analizi

1 Haziran’da Pepsi tarafından Youtube kanalına yüklenmiş. 2 hafta 11 bin izlenme. Bakalım ne olur:

  • sosyal bir kazancım var mı? yok. Pepsi bence gerçekten Cola ile rekabet etmiyor. Ediyor olsa Cola’nın zayıf olduğu alanlarda savaşırdı.
  • duygusal bir bağ? yok.
  • akıllarda olan bir şey? yok.
  • hayatımızı kolaylaştıracak bir bilgi? yok.
  • toplumsal görünürlük sağlar mı? hayır.
  • hikayesi var mı? yok. Tadım testidir gidiyor.

Bu durumda bulaşıcılık seviyesinin çok düşükten çıkması zor. Yani 250bini geçemez. Vestel reklamı için de aynı çıkarımı yapmıştım ama reklam milyonlar izlendi. Bakalım Beyazıt Öztürk etkisi doğrulanacak mı yoksa işin içinde daha derin bir şeyler mi var?

Teşekkürler. Görüşmek üzere.