Bosch i-DOS Reklamı – Tam Bi Bosch

Bosch i-DOS Reklamı – Tam Bi Bosch

September 12, 2022 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Bosch i-DOS reklamı ile iş başındayım. Hobi başındayım daha doğrusu. İlgimi çeken şeyler meşhur çift tercihi ve reklamda sunulan avantajların ne olduğu. Başlayalım.

Bosch reklamı oyuncuları kim?

Bosch, yeni reklamında yeni reklam yüzlerini de tanıttı: Can Bonomo, Öykü Karayel.

Bosch i-DOS Reklamı Genel Bakış

Bosch Yeni Reklam Yorumlar

Bosch daha önce de sayfamda yer almıştı ve o reklamında da ünlü, uyumlu, pozitif bir çift yer almıştı (yazım burada). Aynı, tercih devam ediyor. Bu tercih bekarları ya da çocuklu aileleri değil genç çiftleri hedefe koyduğunu gösteriyor. Büyük ihtimalle karı koca çalışıyor ve çamaşır olayı zaman almaması gereken bir olay vurgusunu derinleştirecekler. Aklıma gelen soru şu: bu tür bir aile mi yoksa çocuklu bir aile mi çamaşır makinasını daha çok kullanır? Hangisinde çamaşır bir olay haline geliyor? Biraz daha bakalım bu konuya reklamda sunulan teknolojik yeniliklerle birlikte.

Bu çamaşır makinası, kahve makinası mantığı ile çalışıyor anlaşılan. Yeni bir şey değil bence. Deterjanı hazneye dolduruyorsunuz makina ağırlığa göre kendi kullanıyor. 20 yıkamaya kadarmış. Ve bitince haber veriyor. internet of things (IOTs) başladı yani. Gel gör ki ben bunu, böyle bir reklam için çok güçlü bulmadım. Kimse makinanın başında beklemiyor. Hadi beklediğini düşünelim genç bir çift kaç kere makinanın başında bekliyor ki? Her gün mü? 3 günde bir mi?

Ayrıca, reklamda şu anlatılmıyor. Çamaşıra göre seçiyormuş. Bu işte bana göre eksik ya da hatalı bilgi. Tek bir deterjan koyup makinanın renklileri ve beyazları algılayıp ona göre yıkamasını mı bekliyoruz yani? İyi de deterjan farklı değil mi?

Uzun lafın kısası çok çarpıcı olmayan bir gelişme sunulmaya çalışılmış ve gerçekten ne olduğu anlaşılamadan sunulmuş. Hep söylüyorum tekrar edeceğim:

“Bir ürün tüketicinin kafasını karıştırıyorsa o ürünün işi çok zordur”. Ve siz bu karışıklığı reklamla sunuyorsunuz. Bence büyük hata!

5 Temel Kriterli Analiz

mesaj net mi? değil. kafa karıştırıyor. 

akılda kalıyor mu? hayır. çarpıcı bir reklam değil. Hatta Can bey daha karizmatik bir figürken kendi dışına çıkıyor. Yine hep söylediğim bir şey ünlü birinin olayını bozmadan yansıtın. 

tüketici ne alıyor? “beyazları nasıl yıkayacak ki?” “ya hepsinde var ki diğerleri de yapıyor bunu”

rakiplerden farkı? İlk olması bence. Reklama konu etmesi.

tüketiciye fayda? ciddiye alınacak bir fayda mı siz karar verin. Bittiği zaman kim çıkartıp asacak. Asıl olay bu zaten. 

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Dergi kapağı

Bosch i-dos Reklamı Verdi Sana Puanı

10 üzerinden 5.

Bulaşıcılık Analizi

Firması 10 gün önce Youtube kanalına yüklemiş ve 605 bin izlenme almış. Yani:

  • sosyal kazanç? var aslında. kapaktan saksı olması, suyu az harcaması. Ama vurgu bunlarda değil. Araya atmışlar.
  • akıllarda olan bir şey? sanmıyorum. çocuksuz çiftler için bu kadar gündem değil çamaşır yıkamak.
  • duygusal bağ? yok
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? bitince haber veriyor da kendi aynı şekilde başlıyor mu bilemiyorum.
  • toplumsal görünürlük? yok
  • hikaye? aslında var. İşte bir çift kullanılıyor. Markanın karizması bozulmasın diye de zengin çift izlenimi veriyor. Peros 5 milyon izlenirken bu reklam ve benzerleri 1 milyonu bulamıyor. Mesaj net bence. 

Reklam çok yüksek bulaşıcılık seviyesine bana göre ulaşamaz. Yani 1.5 milyona. Çarpıcı değil, sunulan kafa karıştırıyor, rakip çok, gerçekten yeni bir şey yok… Bosch’un yapmaya çalıştığı Volvo hikayesi. Asıl kor değerden uzaklaşıp güne ayak uydurmaya çalışmak. Çalışmaz. 

Bosch i-DOS Reklamı Aman Dikkat

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma). Temiz
  2. Reklam bu. Örtülü reklam olmaz! Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak. Temiz
  3. Doğruluk ve dürüstlük. Temiz. 
  4. Karşılaştırma yap çamur atma.  Karşılaştırma yok.
  5. İspatlamazsan! Reklam bu noktada güçlü değil. 
  6. Taklit kötü şey. Değil
  7. Fiyat son ne olur? Fiyat yok.   

TİCARİ REKLAM VE HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR YÖNETMELİĞİ – T.C.Ticaret Bakanlığı 

Teşekkürler. Görüşürüz.