Hayat sana sınırlar koyar, Yapı Kredi o sınırları kaldırmak için var!

Hayat sana sınırlar koyar, Yapı Kredi o sınırları kaldırmak için var!

December 5, 2020 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar iyi ve sağlıklı bir haftasonu olsun!

Bu reklam Temmuz 2019 yılında çıkmış. Aslına bakarsanız ben yeni dönen Yapı Kredi reklamını ararken denk geldim. Baya çarpıcı şeyler var bu tesadüfte. Hadi değerlendirmeye başlayalım.

Genel Değerlendirme: Öncelikle Yapı Kredinin koymuş olduğu vizyon ve bu yolda KARARLI ve başarıyla ilerlemeleri çok çarpıcı. 1 yıldan önce slogan belirlenmiş. Misyon ve vizyon çok net çünkü ortada. Türkiye’nin ve dünyanın en teknolojik bankacılık hizmetini verebilmek. İşte bu sebeple “Hayat size sınırlar koyar, Yapı Kredi (teknolojiyle demek istiyorlar) o sınırları kaldırmak için var”. Çok güçlü, çok net …işte bir firma herkese geyik gelen “vizyonunu ve misyonunu” ne kadar net belirlerse, kısa orta uzun vadeli hedefleri de o kadar kararlı belirler. Bu hedeflere gitmek için de gerekeni Yapı Kredinin yaptığı gibi yapar. Öyle ki param olsa Yapı Kredi hissesi alırım gittikleri yer çok güzel. En fazla 5 yılları var. 

Diğer çarpıcı bir olay, dedim ya aslında yeni dönen reklamı arıyordum diye. Bu reklamı yeni reklamla yan yana koyun ne görüyoruz biliyor musunuz? Yapı Kredi 1 yıl içinde 7/24 eft, anında paranın hesaba geçmesi, isme havale, Yapı Kredi uygulamasından istanbulkart dolumu yapmayı başarmış bile…yani dediklerini yapıyorlar. (yeni reklamı da buldum https://www.youtube.com/watch?v=8v6KyuTOeQ8) Teknolojiyi kullanıyorlar ve insanlara sorun yaratan şeyleri kaldırıyorlar. Ülkemizde bir firmanın dediğini bu kadar kararlı yapması ne kadar değerli farkında mısınız? 

Son olarak da reklamın son bölümünde ilgimi çeken bir şey oldu: Kız çocuğumuza robot arabasında yardım eden yakışıklının YGA yazan arması. Dedim ki ne bu YGA? Young Guru Academy (https://www.yga.org.tr/tr). Anadoluya Bilim Göçü projesinde Yapı Kredi Gönüllüleri (https://www.yapikredi.com.tr/yapi-kredi-hakkinda/kurumsal-sosyal-sorumluluk/kurumsal-sosyal-sorumluluk-projeleri/yapi-kredide-gonulluluk/) ile birlikte çalışıyorlar. 

Artık reklama geçelim. Teknoloji kokan bir reklam. Çok net hangi alanlarda kimlere seslendiklerini ortaya koyuyorlar. Seçilen müzik, karakterler, görseller ve bilgisayar efektleri cuk oturmuş. Ayrıca her bir harekette izleyicinin dikkatini asıl görsele çekmek için o görselin büyümesi/değişmesi dahice basit ama dahice. Reklamın sonunda gerçek hayata bağlantı yapılması doyurucu. sosyal sorumluluk kokması saygı uyandırıyor ki zaten Yapı Kredinin sahiplerinin karakterinde bu ülkenin insanlarına özellikle kız çocuklarına yardım eli uzatması var. Saygı duyuyorum.

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Mesaj net ve akılda kalıcı mı? Evet sanata, eğitime, ticarete, kobilere kapımız açık. Kullanılan bilgisayar efektleri ile akılda kalıyor. Ancak, slogan ile ilgisi zayıf kalıyor. Belli ki bu slogan çoktan belirlenmiş ama o zamanlarda reklama konacak yeni bir teknoloji yetişmemiş. İşte bu sebeple olsa gerek eski bir banka kafasını yeni sloganla yani eski hallerini gelecekteki halleriyle birlikte vermişler. Olmamış ve kafalar karışmış. İşte bu sebeple tüketiciye bir faydası var mı? Belli değil. Slogana uygun pek bir şey yok. Rakiplerden ayrılan yan nedir? Belli olmuyor işte. Eski kafa gelecekteki kafayla aynı reklmada olmamış…

Gözden Kaçmayan Güzellikler: Yapı Kredinin YGA ile ortak projesi. İlk sahnede ki meleğimizin, kız çocuğumuzun saçını atışı. 

Sonuç Değerlendirme: 10 üzerinden 7.