Yapı Kredi Reklamı – Ressam Kadın

Yapı Kredi Reklamı – Ressam Kadın

September 26, 2020 4 By Reklam Dedektifi

Yapı Kredi reklamı ressam:

Yapı Kredi 2020 reklamında ressamı, Mine Tüfekçioğlu canlandırmaktadır.

Yapı Kredi Reklamı: 5’li Analiz

Yapı Kredi Reklamı Yorumlar

Yapı Kredi Bankası ciddi işlere imza atan bir banka. Örneğin dijital bankacılık konusunda global ödülleri var! Bir ara reklamlarında bu özelliğine yönelmişti. Bu yeni reklam Eylül ayında dönmeye başladı ve youtube’ta yarattığı izlenme binlerde… Şaşırtıcı mı? Pek değil. Reklama dair konuşmadan gerçeklerden konuşalım. Türkiye’de 12 milyon civarı emekli var. Bu kitle 60 yaş üstü diye düşünülürse bu kitleyi youtube’a çekmek gerçekçi değil. TV reklamı olan versiyonu da haber saatlerine ya da sabah programlarına koymak gerek. Şaşırtıcı olmamakla birlikte 12 milyon insanın yarattığı etkileşimin bu kadar düşük olması başka soru işaretleri yaratmıyor değil ama buranın konusu değil. 

Reklama gelirsek, amaç 12 milyon kişinin emekli maaşını Yapı Krediye çekmek. Bunun için önerilen 1.500 TL’ye kadar ikramiye. Buraya kadar nokta atışı. Peki 30 saniyelik reklamın geri kalan 25 saniyelik kısmı? Deniyor ki “siz de emeklilikte hayallerinizi gerçekleştirin diye sınırsız hizmet Yapı Kredi’de”. Ne gibi? Hangi hayaller? Japonya değil ki burası. Emeklilerin durumunu bilmiyor mu karar alıcılar, emek veren ekip? Yapı Kredi’nin arkasındaki, ülkemizin gururu firmanın sanata verdiği önem destek belli. Hadi bu amaçla Saadet Yılmaz isimli emekli olduğunu anladığımız ve sergisini açmayı başaran birini kullandınız? 1.500 TL ikramiye ile mi açtı o sergiyi? Kaç emeklinin hayali sergi açmak? Yani nasıl bir teklif var reklamda, gerçekçi mi, teklif 12 milyonluk kitleyi çekiyor mu? Emekli insanlar zar zor hayata devam ederken sizce bu aktarma işiyle uğraşmak ister mi? Cepten İnternetten hatta ATM’den yapılır diye süper hızla alt yazı geçiyor. Emin olun emekliler okumuştur o yazıyı. Diğer banklar da elbette benzer ikramiyeler veriyorken, düzenini değiştirir mi bu insanlar?

Akbank reklamlarıyla fark yaratıyor ve akıllarda başarılı bir banka imajı çiziyor. Belki de belirttiğim gibi Yapı Kredi çok daha başarılı bazı dallar da ama kaç kişinin aklında Yapı Kredi var? Reklam konusunu daha ciddiye almaları gerek. Kitle kafası karışan ve değişiklikten çekinen bir kitleyken çok net olmanız gerek. 1.500 tl’ye varan? Net olun net.

5 Temel Kriterli Analiz

Reklamda akılda kalan bir şey var mı? Yok. Mesaj net ve tüketiciye fayda sağlıyor mu? Çok az bir kısmı evet. emekli maaşını getirene ikramiye. O bile belli değil 1.500’e kadar. Belli değil. Sonra sınırsız hizmetler ? Ne gibi sınırsız hizmet? Belli değil. Rakiplerden ayrılan yanı ne? Yok. emekli olduktan sonra sergi açan bir hanımefendi kullanılmış ne gibi bir yararı var anlamak zor. Hadi diyelim Yapı Kredi sanata önem veren banka. Emekliler şunu mu diyecek “aa ben Yapı Kredi derim sanata destek veriyor o banka vermiyor destek”. Diğer bankalar da ikramiye veriyor. Yani rakiplere göre fark yaratmıyor. 

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Yani çocuğun resim ödevi olması. 

Yapı Kredi Reklamı Sana Verdi Puanı

10 üzerinden 4.

 

Biz olsak nasıl yapardık: Salgına kadar emekli insanların hayata dair “değişiklik” diye yaptığı şeyler şunlardı (hayal kurup dünyayı falan gezmiyorlar yani) pazara, markete, yürüyüşe, bankaya gitmek. Buralarda ki kişilerle sohbet ediyorlardı. Dikkat edin yaşlı büyüklerimiz basit bir işte bile konuşmaya ne kadar açlar. Hayalleri falan olduğuna inanmıyorum ben. Bu insanların teknoloji kullanımı da çok çok sınırlı. Değişiklik onlar için zorluk belirsizlik ve sıkıntı demek. İşte tam da bu olmalı odak nokta. Bu insanlara şu mesaj verilmeli “hiç uğraşmayacaksın Ayşe teyzem Murat amcam”. Ben hemen halledeceğim ve üzerine de net konuşarak 1.500 TL vereceğim. Nokta. Yapı Kredi bunu cepten yapmalı ki bu insanların çocukları bunu kolayca yapsın. Artık bankalar 30 bin TL krediyi cepten 2 tıkla veriyor. Dijital bankacılık ödülü olan Yapı Kredi mi yapamayacak bunu.

Reklamı Yeniden Yarat: Baba gel şu arabayı değiştirelim artık. Yok istemem kim uğraşacak. İstemem. Dede gel şu televizyonu değiştirelim artık. Kerataya bak nesi var televizyonun. Sen mi uğraşacaksın hem? Murat bey (eşi) gel şu hırkanı değiştirelim artık bak eskidi çok. Yok ne gerek var? Bu yaşta yenisini örmekle sen mi uğraşacaksın?

Tüm aile (torun oğul gelin eşi) yemekteler. Oğlum şu cep telimden bankamı değiştirsene? Herkes şokta tabi. Ne var taş atıp da kolun mu yorulacak. Reklam sesi “Sizler bu ülküye yıllarca hizmet ettiniz, yoruldunuz. Hizmet sırası bizde. Cepten emekli maaşınızı Yapı Krediye taşımak işte bu kadar kolay (oğlu tık tık hallediyor). Üstelik 1.500 TL hemen hesabınıza yatar (ekranda gözüküyor para geldiği hesaba). Bu güzel ülke sizlerle güzel (konuş onlarla parçası yap onlara hala ihtiyaç var duygusu).”

Ayşe Hanım ver telefonunu da sen de Yapı Kredili oluver. Gülüşmeler masada!