Yapı Kredi Emekliler – Reklam Yorumları, Analizler

Yapı Kredi Emekliler – Reklam Yorumları, Analizler

April 9, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Yapı Kredi Emekliler reklamı 2021 yılında da aynı temayla, aynı sloganla karşımızda. Sayfamda da yer alan 2020 Yapı Kredi reklamıyla aynı (yazıma bir göz atın). Çok ilginç bir reklam ve özellikle yorumlamak istedim neden mi? Başlayalım.

Yapı Kredi Emekliler: 5’li Analiz

Reklam Yorumları

İlgimi çeken şeyler şunlar:

  1. geçen yıl da aynı slogan vardı. Aynı tema vardı yani kadın bir emeklinin başardıkları. Reklamlarda oynayan kadınlar oyuncu olabilir ama bence gerçekten başarı hikayesi olan emekli kadınları canlandırıyorlar. Ve bu kadınlar Yapı Kredi ile bir şekilde bağlantılı.
  2. baya bir artış var emekli promosyonunda. 1500 olmuş 1750!
  3. gerçekten emeklilerimizin karşılaşacakları sahneler var. Torunlara yardım yani.

Peki, stratejiye bakalım. Geçen reklamın Youtube üzerinden çok düşük izlenme aldığını elbette biliyorlar. Buna rağmen neden bilerek “aynı reklamı” çekip, emeklileri hedef alıyorlar? Bu doğru bir tercih mi? Yani emekli birinin bankasına girmesini ve yıllardır alıştığı düzeni değiştirmesini istiyorlar? Belki şunu düşündüler. O kadar zor zamanlar ki 1750 az para değil. Hatta bir maaş eder. Doğru ama yine de bu işlemleri sizce emekliler mi yapacak? En büyük zorluk bu! Neden reklamda bu konuda bir çözüm yok?

Ayrıca, neden şu ihtimal yok sayılıyor. İnternetten bu reklamı görecek çocukların anne babalarını bilgilendirip ikna etmeleri. Neden bu kadar “büyük işi reklam” yapmakta ısrar ediyorsunuz?

Bu reklamın performansını ölçmek çok basit ve Yapı Kredi kesin bunu yapıyordur. Reklamın çıktığı tarihten sonra maaşını taşıyan emekli sayısı. Arttı mı? Peki bu gerçekten reklam etkisi mi yoksa insanımızın yaşadığı darboğaz mı? Fark etmez diyorsanız ve reklamda asıl olarak sadece promosyon ücretini değiştiriyorsanız (buna demek ki asıl önem veriyorsunuz) 1 dklık reklam neden? Zaten para en büyük etkiyi yapacaksa ve bunu biliyorsanız derin mesajlar vermeye gerek var mı?

devam edelim.

5 Temel Kriterli Analiz

Mesaj net mi? Yani bulanık verilmekle beraber asıl mesaj 1750TL. Bu kadar basit. Ama zorlama bir şekilde emekli olun hayalleriniz gerçekleşsin nasıl mı? Yapı Kredi’ye maaşınızı taşıyın! Gerçekten mi? Siz buna inanıyor musunuz? Akılda kalan kısmı ne? 1750TL.

Tüketicinin aldığı mesaj ne? ekonomik zorluk içerisinde olan ve “ben beceremem, zaten bizim banka da şu kadar veriyor” demeyen emekliler promosyonun 1750TL olduğunu mesaj olarak alıyor. Hatta sadece bunu alıyor! Rakiplerden fark? Daha yeni başka bir banka aynı reklamı yaptı, emekli maaşları reklamı. 1500TL veriyor. aaa bir de o banka emeklilere eft ve havale bedava diyor (çok düşünmüşler sanırım). Tüketiciye fayda? Olmaz mı 1750TL çok büyük para hepimiz için.

Keşke bunu iyi hesaplayıp sosyal sorumluluk projesi gibi yapsaydınız. Ver 2000TL (hesapla ve zorla yani) ve de ki şu numaraya mesaj atın sizi arayalım! Çok mu zor?

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Kadının sesi.

Yapı Kredi Emekliler Reklamı Sana Verdi Puanı

10 üzerinden 4.

Bulaşıcılık Analizi

05/04/2021 Youtube. 3000 izlenme.

  • sosyal bir kazanç var mı? Olabilirdi ama yok.
  • duygusal bir bağ? yok.
  • kafaların ucunda mı? 1750 herkesin kafasında. geçinemiyor insanlar.
  • sosyal görünürlük? yok. olabilirdi bastır bir şapka dağıt!
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? yok. en büyük eksik. taşımak istiyor da nasıl yapacak 70 yaşında Murat Amca?
  • hikaye? yok.

Çok düşük olan bulaşıcılık, bu seviyede kalır.

Görüşürüz. Çok teşekkürler.