TEB Yeni Reklamı – Sürdürülebilirlik yaşama saygıdır

TEB Yeni Reklamı – Sürdürülebilirlik yaşama saygıdır

January 21, 2022 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar sevgili dostlar. Okuyucularım bilirler sürdürülebilirlik benim çok hassas olduğum konulardan biri. Bir ara sürekli çağırmıştım yazılarımda. Sonra bir baktık bankalar özellikle, firmalar arka arkaya patlatmaya başladı. Devamı gelir demiştim geliyor. TEB yeni reklamı beni benden aldı yani. Bu markayı keyifle ilk defa sayfama misafir ediyorum. Haydi bakalım.

TEB Yeni Reklamı: 5’li Analiz

TEB 2022 Reklamı Yorumlar

Öncelikle reklamı yapan ekip çok zeki kadınlar ve adamlardan oluşuyor belli. Neden mi? Sürdürülebilirlik bir gelecek ifadesi ise bunu gelecekte sağlayacaklar kimler? Çocuklar elbette. Bir taş 2 kuş. Çünkü çocukların hepsi birbirinden güzel, tatlı, zeki. Herkesin kalbine dokunur.

Aynı zamanda çocuklarımızı o kadar zekice seçmiş ve farklı sahnelerde kullanmışlar ki. Anadolu köyü de var, büyük şehir de, toprak yoldan okula koşan da var, gölün kenarında manzara izleyen de… Kapsayıcı yani.

Ayrıca, sürdürülebilirlik konusunu oturup çalışmışlar. Başlık başlık çıkarmışlar. Bu başlıklar reklamı oluşturuyor. Bana en çarpıcı gelen 2 mesaj şunlar oldu: Sürdürülebilirlik; “Kadının değerini bilmektir” “Çöpleri ayrıştırmaktır”.

İş dünyasında kadın konusu yeni değil. Ben doktora çalışmalarımda bu konuyu ele almıştım, yönetim kurullarının (YK) karar alma süreçlerini incelerken. Halen devam ediyor çalışmalarım ama yavaşladı baya tabi. Yaptığım akademik çalışmalarda hem de Norveç firmalarının yönetim kurullarından toplanan verilerle, kadın YK üyelerinin ayrımcılığa uğradığı, karar alma süreçlerinde sessiz kaldığı gibi sonuçlara ulaşmıştım. Bu kadın zekasının firmaların yönetiminden çekilmesi demek ki kabul edilebilir bir israf değil.

Ancak, bu ve benzeri ayrımcılık/eşitsizliklerden yola çıkıp erkekleri düşmanlaştırmak da ayrımcılıktır. Unutulmasın ki halen en ağır işlerde erkekler çalışmaktadır, savaşlarda erkekler ölmektedir, intihar oranları kadınlara göre 3 kat fazladır, şiddet ve benzeri olaylarda kat kat fazla erkek ölmektedir.

Diğer konu da çok önemli. Ben Barcelona’da doktoramı yaparken 2011-2015 yılları, herkes istisnasız yaşlı yaşlı teyzeler dahil çöplerini ayrıştırıyordu. Bunun için de gerekli altyapı şehirde hazırdı. Maalesef ülkemizde ne altyapı ne de kafalar hazır değil. Bu da kabul edilemez bir israf. Burada en büyük sıkıntı insan doğası ve alışkanlıkları. İnsanlar kısa dönemli faydalarını maksimize etmek üzere kurgulanmıştır. Çevre şöyle olacak böyle yarınlar bizim bunu 10 insandan 8 tanesi algılamaz. Böyle bir alışkanlık da ancak çocukken kazandırılabilir. Bu durumda belediyeler ve devlet eliyle bu işlerin yürütülmesi gerek.  Halen 81 ilin yarısından çoğunda çöp arıtım, geri dönüşüm, üretim tesisi yok. Bazen aklıma şu geliyor. Neden bu kadar geç kalıyoruz!

Neyse reklama dönelim.

Reklamın kapanışı da sürdürülebilirlik ile TEB arasındaki bağı kuruyor. Arıtma tesisleri, rüzgar gülleri, kadın girişimcilere destek programları, çocuklarımıza eğitimler…Bravo TEB. Ben bilmiyordum açıkçası. Ayrıca, 95 yıllık olduklarını da bilmiyordum.  Ancak, yetkililere seslenelim. Resmi sayfanıza bir dokunuş gerek. Tüm bu yaptıklarınız gözükmüyor.

5 Temel Kriterli Analiz

mesaj net mi? evet kurumsal sosyal sorumlulukta varız.

akılda kalıyor mu? evet çocuklar.

tüketici ne alıyor? “yerim ben senin çileğini ya”

rakiplerden farkı? çok net ve güçlü değil ama sosyal sorumlulukta fark olmasın eylem olsun yeter.

tüketiciye fayda? programlar, eğitimler, destekler, krediler

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Köy yolunda koşan çocuklarımızın neşesi ve bir de üzerlerindeki el işi yelekler.

TEB Yeni Reklamı Sana Verdi Puan

10 üzerinden 8.

Bulaşıcılık Analizi

Firması 20/01/2022 tarihinde Youtube kanalına yüklemiş. 534 bin izlenme. Hatırlayın önceki Akbank reklamı yazımda 3 günde 1500 izlenme diye not almıştım. Seranay Sarıkaya oynuyor. İşte çocukların gücü. Bakalım nereye gider:

  • sosyal kazanç? var geniş bir yelpazede. en çarpıcı olan kadınlar ve çocukların eğitimi.
  • duygusal bağ? çocuklar
  • akıllarda olan bir şey? yani. geçim derdi her konuyu bastırmış durumda.
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? evet reklamda var ama resmi sayfalarından ulaşılmıyor.
  • toplumsal görünürlük? yok
  • hikaye? yok

Bu durumda çok iyi bir başlangıç şaşırtıcı değil. Ancak şunu da hatırlatayım. Benzer sosyal sorumluluk projeleri hem de çok ünlü yetişkinlerce tanıtıldığında bu sayılara hiç ulaşamadı. Dolayısıyla kilit nokta 1. çocuklar 2. kapsayıcı olması 3. insanlara geleceğe dair umut vermesi.

Çok yüksek bulaşıcılık seviyesine yaklaşır bence. 1.5 milyon izlenmeye.

Teşekkürler. Görüşmek üzere.