Reklamda Oynayan Ünlüler – Bulaşıcılık Testi

Reklamda Oynayan Ünlüler – Bulaşıcılık Testi

February 25, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Bu yılın başında “Bulaşıcılık Analizi”ni size tanıtmıştım ve tüm reklam yorumlarıma eklemeye başlamıştım. Yeni yıl yeni analiz! Bu analizle birlikte kendime sorduğum bazı soruları sizlerle “mini testler” olarak paylaşmaya başladım. İlk mini-test “Slogan – Bulaşıcılık İlişkisini” sorgulamıştı. Kafamda ki yeni soru bu yazımda : “Reklamda oynayan ünlüler bulaşıcılık seviyesini arttırır mı?

Başka bir mini-test daha evet :). İlkinde olduğu gibi önce sizlere ünlülerin yer aldığı, yakın zamanda prime time dönen TV reklamlarını sorup hangi ünlünün oynadığını ya da vice versa soracağım. İkinci bölümde bu reklamların bulaşıcılık seviyesine, yani Youtube üzerinden aldıkları izlenme sayılarına, bakıp bir çıkarım yapmaya çalışacağım. Sizler de kendi çıkarımlarınızı yorumlardan paylaşırsanız güzel olur. Hadi başlayalım. Bakalım ünlüler reklamları hatırlamamıza yardımcı oluyor mu?

Reklamda Oynayan Ünlüler?: Mini Test

  1. Akbank Mobil Reklamında oynayan adam? ……
  2. Demet Evgar hangi reklamda oynuyor? …….
  3. İpana White reklamında oynayan ünlü? …….
  4. Bambi yatak reklamında oynayan kadın?….
  5. Okan Çabalar hangi reklamda oynuyor? ….
  6. Sleepy Natural reklamında kim oynuyor?
  7. Seda Sayan hangi reklamda oynuyor?…..
  8. Getiryemek reklamında oynayan adam?…
  9. Skoda Octavia reklamında oynayan erkek oyuncu?…
  10. Yeni Pejo 208 reklamında kim oynuyor?….

Ünlüler-Bulaşıcılık Analizi İlişkisi

  1. Akbank Mobil reklamında Feyyaz YİĞİT oynamaktadır. 4 Aralık 2020 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 24 bin kere izlenmiş.
  2. Demet EVGAR, Lays reklamında oynamaktadır. 12 Kasım 2020 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 32 bin kere izlenmiş.
  3. İpana White reklamında Hande ERÇEL oynamaktadır. 09 Şubat 2021 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 75 bin kere izlenmiş.
  4. Bambi yatak reklamında Hülya AVŞAR oynamaktadır. 19 Şubat 2021 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 4 bin kere izlenmiş.
  5. ETS Tur reklamında Okan ÇABALAR  oynamaktadır. 1 Şubat 2021 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 54 bin kere izlenmiş.
  6. Sleepy Natural reklamında Nil KARAİBRAHİMGİL oynamaktadır. 9 Şubat 2021 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 4.2 milyon kere izlenmiş.
  7. Seda SAYAN, Blue Diamond reklamında oynamaktadır. 26 Ocak 2021 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 2.5 bin kere izlenmiş.
  8. Getiryemek reklamında İbrahim BÜYÜKAK oynamaktadır. 25 Aralık 2020 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 3 milyon kere izlenmiş.
  9. Skoda Octavia reklamında Mehmet GÜNSOR oynamaktadır. 13 Ocak 2021 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 23 bin kere izlenmiş.
  10. Yeni Pejo 208 reklamında ünlü biri OYNAMAMKTADIR. 20 Ocak 2021 tarihinde youtube kanalına yüklenen reklam, 1.8 milyon kere izlenmiş.

 

Reklamda Oynayan Ünlüler Bulaşıcılığı Arttırır mı?

İlk sorulara verdiğiniz doğru cevaplar, ünlülerin reklamı/markayı hatırlamamızda olan etkisini gösterebilir. Sonuçta amaç o değil mi? Reklam için 1-2 milyon alan ünlüler var. Bu parayı neden veriyorlar? Marka akılda kalsın diye. İlk sorulara vermiş olduğunuz doğru cevaplar o paralar boşa mı harcanıyor yoksa işe yarıyor mu gösterecektir.

Peki bu ünlülerin yer aldığı reklamlar “ses getiriyor mu?”. Görünen o ki çok ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Nil Karaibrahimgil yeni yüklenmiş sayılsa da baya baya fark atmış durumda. Getiryemek İbrahim Büyükak ile ikinci sırada.  Bulaşıcılık seviyeleri çok yüksek.

Yani reklama halen 1990 gözlüğüyle bakanlara göre Nil Hanım tüm o dev isimlerden daha ünlül?? Öyle değil mi reklamda ünlü oynatmanın başka karşılığı ne ki? Kafa şu değil mi ne kadar ünlü olursa o kadar ses getirir? Bu kafaya 2020’lerde “good luck”. Son reklamı da bu açıdan özellikle koydum: Pejo 208 reklamı. Ünlü yok. Çocuklar var, sarı bir araba var, bir de arabada bir genç adam. Nasıl oldu da diğer isimlere fark attı? 1.8 milyon izlendi?

Bakın, Sleepy Natural reklamının başarısı çok net . Reklam yorumumda da yazdım, Nil hanım özgür, başarılı, güçlü kadın modeli. Bunlardan sonra da bir anne ve güzel bir kadın. Nokta kitle kadınlar ve o kadınların sesi-hayali-isteği-sözcüsü olabilecek “ünlü” biri! Nil hanım çok mu ünlü? Bu aralar hep ekranlarda mı? Her hafta canlı yayın mı yapıyor? Yeni dizisi mi çıktı? Halen “çok izlenen” bir dizide mi oynuyor? Filmlerde mi yer aldı, alıyor? Hayır, hayır, hayır…Yine de onun yerine başka tek bir kişi söyleyemezsiniz, emin olun!. Nokta kitle, o kitlenin önem vereceği doğru şekilde üretilmiş doğru ürün, o kitleye dokunacak/bağ kuracak kişi! Güm. 2 haftada 4.2 milyon ne ya!!!

Özet olarak bana sorarsanız; “reklamlarda oynayan ünlüler bulaşıcılığı arttırır mı? Kocaman bir hayır. Reklamın kendisi ünlü birinin yardımlarıyla bunu yapabilir!

Değişen alışkanlıkları dikkate alan, teknolojinin ve sosyal medyanın gücünü ciddiye alan, nokta atışı kitleleri hedef alan, kadınların ilgisine ve güvenine yatırım yapan, sosyal etiketi önce kendine yapıştıran, bir hikaye anlatan, saçmalamak yerine işe yarar, dürüst bilgi veren yürür gider. Mesele bunlarla yoğurulmuş o reklamı yapmak.

Boşuna mı YARATICILIK GELECEĞE TAŞIR diyorum!!

Bunlardan birini ünlü bir isim sağlıyorsa ne güzel! Televizyonda gördüklerimizin %80’i yaratıcı reklam filmi falan değil bana göre. Tanıtım mesajı! Şunu da tahmin ediyorum. Eminim yukarıdaki gözlükten bakan bomba işler yapacak reklam ajansları vardır. Eminim! Ben görüyorum da bu işin profesyonelleri mi görmeyecek?. Ama reklamı veren firma bu söylediklerimizi hayata geçirecek bir yola girmediyse reklamı yaratan o ekipler ne yapsın!!! Ajansın eline su ve un verip hadi bakalım gençler pastanın üzerinde de havalı bir şeyler yazmayı unutmayın demek gibi. Olmayan bir şeyin reklamını mı yapsınlar?  Böyle bakınca sanırım en yaratıcı reklamlar:

Bir markanın kabuğunu kırma hikayesini anlatan reklamlar olacaktır.

 

Görüşmek üzere. Teşekkürler.