Getiryemek Reklamı 2020 – Bulaşıcılık Analizi

Getiryemek Reklamı 2020 – Bulaşıcılık Analizi

January 31, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Getiryemek Reklamı: 5 Temel Kriterli Reklam Analizi

Reklama geçmeden önce sanırım şunun farkına varmamız gerekiyor!

Evet sayın seyircilerrr! Kırmızı köşede 16 kez üst üste Türkiye sipariş şampiyonu Yeeeeeemeeekkk Sepetiiiii. Mavi köşede yeni ve ilk ve tek rakibiiii Geeettirrryemeekkkkkk!

yemeksepeti getiryemeğe karşı reklam yorumları

Bir anlaşma olmuş olabilir mi sanmam! O zaman bir açık gördüler ki Yemek Sepetinden pastayı alabileceklerini düşündüler. Bana sorarsınız bu açık; Yemek Sepetinin komisyonları ve monopole yakın hakimiyetine bağlı olabilir. Başka bence çok heyecan verici bir adım, Getir London başladı duydunuz mu bilmem!

Genel Değerlendirme

Getiryemek reklamı aslına bakarsanız uzun zamandır devam eden Getir Reklam Serisinin devamı niteliğinde. En başından beri seriye değer kazandıran getir reklam oyuncuları yine karşımızdalar: Cansu rolünü canlandıran Selin Işık, Necati rolünü canlandıran İbrahim Büyükak.  Reklamın genelinde öncelikle şunu sorguladık: Yemeksepetinin karşısına çıkıyorsunuz ve “heyecan yok mu?”. Yani cevap “olmaz olur mu, var” ise bu tanıtım ilk adım reklamda o heyecan nerede? Seri haline gelmiş bir hikayeden, aynı yüzlerle nasıl bir heyecan var bu reklamda? Benzer bir durumu Amazon Türkiye reklamında da eleştirmiştik. Sosyal medya araştırmasını zaten yaparsınız. Yorumlara, formlara, ekşi sözlüğe bakın reklamla ilgili bu inanılmaz hamle değil “erkek kadın muhabbeti” dönüyor olacaktır . Ayrıca, bu büyük adımı tanıtmasanız da reklamın son bölümünden çok net görülüyor ki senaristler zorluyorlar artık hikayeyi!

Bu hikayeye yeni bir nefes gerek sanki!

5 Temel Kriterli Analiz

Reklamdaki mesaj açık ve net: Getiryemek sizlerle! Peki akılda kalan bir yanı var mı reklamın, bu mesajı tüketici aklının ucuna yazdı mı? Yıllardır devam eden sepet alışkanlığını değiştirirler mi? Bence reklama değil Getir Uygulamasına güveniyorlar. Zaten milyonlar bu uygulamadan Getiryemek’i görecek! Tüketiciye bir fayda var mı? Reklamda yok. Rakiplerden ayrılan bir özellik var mı? Reklamda yok.

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Cansu’nun hipnotize olmuş yemek geldi hali!

Getiryemek Reklamı Sana Verdi Puanı

10 üzerinden 6.

Getiryemek Reklamı Bulaşıcılık Analizi

Reklam 1 ay önce youtube üzerinden yayımlanmış. 2,9 milyon izlenmiş. Bu noktada bir öngörü yapmak gereksiz olur ama bulaşıcılık analizimiz bu izlenmeyi destekliyor mu gelin bakalım.

  • Bir uygulama üzerinden yemek siparişi vermek biraz zorlarsak “teknolojiyi kullanırım” etiketiyle ilgili olabilir. Biliyorsunuz teknolojik olmak zamanın ruhuna uymak demek. Sosyal bir etiket yani. Ama reklamda bu zayıf. Gerçek hayata uyarlıyım sizin için. Yemek yemek üzere olan gençlerden biri havalı bir şekilde (sosyal statüden dolayı) “getiryemekten söylüyorum ben” der mi? Cevabınız bulaşıcılığı gösterir.
  • Getir insanların aklının ucunda mı? Evet COVID-19 salgını evlerde kalan bizler için bunu sağlıyor. Getiryemek de bu avantajdan yararlanacaktır. Yani zaten Getir ile market alışverişi yaparken Getiryemek de aklınıza gelebilir. Gerçek hayat uyarlaması: “Market alışverişi tamam canım. Getiryemek’ten güzel bir pizza söyliyeyim mi?”
  • Reklamda işlenen bir hikaye var. Cansu’ya açılamayan Necati! Peki bu duygusal bir bağ oluşturuyor mu? Duygu patlaması var mı bu reklamda? Yok. Bir yandan komik bir durum var ama bir yandan da şu bitiriş zorlama cümle var “Düğününü de getiryemekli yaparlar”. Pratiği şu: “Ya geçen getiryemek reklamını gördün mü bir üzüldüm ki Necati’nin haline, içim gitti” “Olm ya geberdim gülmekten ya. Cansu’nun suratı görmen gerek? Getiryemek reklamında işte”. Bunları dedirtiyorsanız bulaşır!
  • Getir kuryeleri süper görünür. Ama Getirden yemek söyleyenler görünür mü? Pratik örneği şu. Neden Apple yıllar önce bir anda logosunu ters çevirip dizüstü bilgisayarların şak diye kapağına koydu? Kullanıcısı diyor ki ben Apple kullanırım bakın görün! Getiryemek’ten sipariş verdim kim bilecek?
  • İşe yarar mı tabi ki. O zaman bulaşır.
  • Hikayesi güzel bir ürün bulaşır. İnsanlar hikayeleri sever. Hikaye anlatmayı da. Ancak dediğim gibi bu hikaye başlardaki heyecanını, güzelliğini yitiriyor. Gayet doğal. Star Wars filminin ilk 3 serisi dışında yeni çıkan serileri izleyen var mı? İzleyenler ne düşündünüz?

Tüm bu hususları birlikte değerlendirdiğimde bu reklamın şimdi ki gibi “çok yüksek” bulaşıcılığa ulaşmasını beklemezdim. Anlaşılıyor ki çok önemli bir kaldıraç var: Getir!