Amazon Türkiye : Yılın son fırsatları

Amazon Türkiye : Yılın son fırsatları

January 6, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Genel Değerlendirme: Amazon markasını bilmeyen yok! Günümüzde dünyanın en zengin adamının daha kimse yokken piyasada online kitap satmak için kurduğu e-ticaret platformu (USA)! Şimdi elbette kitaptan çok çok daha fazlası. Türkiye pazarına girmesi şaşırtıcı mı? Aslına bakarsanız Trendyol, n11, Gittigidiyor, Sahibinden, Hepsiburada, Çiçeksepeti gibi devlerinin paylaştığı bir pazara her babayiğit giremez. Ama bahsettiğimiz firma Amazon. Hiç çekinmeden Amazon Türkiye ile daldı bile. Bana sorarsanız işler kızışacak. Amazon çok çok ciddi bir rakip. Şaşırtıcı değil ama heyecan verici. Gelelim reklama.

Reklam filmi; Türkiye’nin imza yerlerinden imza evler göstererek “Tüm Türkiye” demek istiyor ve bunu görsel bir süslemeyle yapıyor. Safranbolu evleri, Bursa Gölyazı Köyü bu güzelliklerden bazıları (yorumlara diğer yakaladıklarınızı yazın lütfen). En sonunda da çıkan tatlı genç hanımefendi de ( bir ihtimal İrem olabilir ismi ama doğrulamam mümkün olmadı, bilen varsa paylaşsın yorumlarda lütfen) o süper sıcak gülüşüyle reklamdaki olumlu havayı doruğa taşıyor.

Reklamın zamanlaması rastlantı değil. Yılbaşı indirimleri yani yılbaşı alışveriş dönemini kaçırmak istememişler. Ayrıca, kutu üzerinde akıllıca internet adresi verilmiş: amazon.com.tr. Bir şey daha; teslimatı yapan eldivenle kargoyu teslim ediyor. Yani ayrıntılar düşünülmüş!

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Mesaj net mi, akılda kalıyor mu, izleyici alabiliyor mu mesajı? Mesaj net: Nerede olursanız olun Amazon kapınızda!. Çok etkileyici akılda kalan bir yanı yok reklamın. Bu bana biraz sanki acele yapılmış bir film gibi geldi, “yılbaşını kaçırmayalım aman” denmiş gibi! Akılda kalmasa bile izleyen net mesajı alıyor mu? Bence alıyor çünkü karşınızda ki Amazon markası ve reklamda zaten başka hiç bir şey yok. Evler, evler, kargosunu alan tatlı kız. Peki, rakiplerden ayrılan bir yan? İşte gelelim işin özüne. YOK, SIFIR! Ülkemizde çok güçlü rakipler her yere ulaşamıyor mu? Baya ulaşıyor hatta olay şu seviyeye geldi. Çıta yükseltildi. “Anında iade.” Dolayısıyla, örneğin bu reklamla Trendyol kitlesini Amazon’a alamazsınız. Bu da aynı şekilde, benim “bu acele çekilmiş bir reklam” fikrimi destekliyor. Şunu diyebilirsiniz “bu daha başlangıç bu işler basamak basamak olur”. Peki, o zaman zayıf başlangıç. Hele Amazon Türkiye için…Son kritere geçelim. Tüketiciye bir faydası var mı? Yani rakip firmaların her yere ulaştığı ve bu reklamın tek mesajı düşünülürse YOK. Bu konuda bir bilgi yok reklamda. Ben 2 yıl Amerika’da yaşadığım dönemde tanışmıştım Amazon ile. O zamandan aklımda kalan farkları şunlar aslında: çılgın paketlemesi (eşyaların bozuk-kırık-hasar almış çıkması çok çok zordur), gerçekten fiyat deviren kampanyaları (2 dolara baba kitaplar alırdım) ve sıfır sorunla teslimat süreci. Hiç biri yok bunların. Her yere ulaşırım demek rakiplerden ayırır mı? Ayırmaz. 

Gözden Kaçmayan Güzellikler: Tabi ki tatlı genç hanımefendinin gülümsemesi. Arkada çalan (bilmem imkansız bu parçayı) klasik müziğin reklamın akışına uydurulması. 

Sonuç Değerlendirme: Bilirsiniz şunlar boşa söylenmemiştir: ilk izlenim, etkileyici bir giriş, iyi bir başlangıç, nasıl başlarsa öyle gider…Amazon Türkiye ben buradayım demiş ama …10 üzerinden 5. 

 

P.S. Reklamdaki klasik müziği tanıyan olursa lütfen yorumlara yazsın. Çok teşekkürler!