Ford 2020 Reklamları – Ezgi, Uraz, Doğa, Boran

Ford 2020 Reklamları – Ezgi, Uraz, Doğa, Boran

January 13, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Genel Değerlendirme: Merhabalar. İyi yıllar tekrardan. Bu 101. yazım. Kendi çapımda küçük bir kutlama yapmak istedim, sizinle! Kutlama bu kadar yani sizinle paylaştım işte :). Bu arada yeni yılla birlikte yeni bir analiz daha eklemeye karar verdim. İsmini Bulaşıcılık Analizi koydum. Ayrı bir yazıda bu analizi ve ilgili materyali özetle tanıtacağım. Gelelim reklama ve ilginç bazı gözlemlere. 

Bu reklamı gördüğümde çok yaratıcı dedim ve hemen siteme koymak istedim. Reklamı yorumlayacağım ama izninizle bir kaç not önce. Biraz araştırma yaparken çok ilginç bir durum ile karşılaştım. Geçen yıl içinde Ford reklamlarına yıldızlar yağmış. Bu şaşırtıcı olmayabilir ama tek birini bile hatırlamıyor olmam çok şaşırtıcı. Hatırlayan var mı sizden? Ayrıca, hiç şimdiye kadar 3 dk, 5 dk reklamlar görmemiştim. Benim dikkatimden kaçmış olabilir belki (gerçi 3 tane toplam 10 dk mümkün değil prime time çıksa kaçırmam) ama Ford’un resmi youtube kanalında da izlenmeler çok çok düşük. Düşünsenize; 2020 yılında arka arkaya reklamlar, reklamlarda Ezgi Mola, Doğa Rutkay, Uraz Kaygılaroğlu, ve Boran Kuzum oynuyor (birlikte üstelik) ve kimsenin haberi yok!!! Ters giden bir şey yok mu sizce de? Bana sorarsanız kafalar karışmış. Bir yandan çok başarılı oyuncularla, “küçük çaplı skeçler tadında tanıtımlar yapalım” denmiş, bir yandan da “çok uzun bunları prime time vermemiz mümkün deği”l…Eeee televizyonun gücünü küçümsersek sanırım…

Kepçe ile muhallebi yemeye kalkanın tadı kaçar!

Reklama dönersek yeni yıl öncesinde 28 Aralık çıkış tarihli. Prime time döndü bu reklam ve sanatçılar tanıdık, meşhur kişiler değil. Ama bilin bakalım youtube üzerinde bu sefer kaç izlenme almış (üstelik 28 aralık çıkış)? 315bin. Televizyon işte. Uraz Bey ile Boran bey 45bin (3 ay önce). Doğa Hanımefendi ile Uraz Bey 53k (3 ay önce).

Bir arabanın özellikleri yeni yıla girerken bu kadar yaratıcı anlatılır. Tebrikler. Detaylar o kadar iyi düşünülmüş ki…B segment bir arabada en çok nelerden bahsetmek istersiniz? Arka koltukların rahatlığı, konsoldaki teknolojik donanım, ve tabi ki bagajın genişliği. Hepsi reklamda. Ayrıca, küçük hanımefendinin saçlarını at kuyruğu yapmak bile düşünülmüş çünkü mutlulukla seke seke giderken sağa sola sallanması istenmiş (kesin reklama bir anne imza atmış garanti!!!). Aile mutlulukla eve dönerken bagajın yavaşça kapanması havalı değil mi yani? Peki reklamdaki renkleri ne yapacağız? Kırmızının eşlik ettiği her şey…Ya müzik? Harry Pıtırcık filmlerinden bir müzik sanki (bilen varsa yorumlarda paylaşsın lütfen). Yılbaşına alıp götürürken bir gizem, bir mutluluk, pozitif enerji her yerde…Hepsine tebrikler gerçekten.

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Akılda kalan bir mesaj var mı? Net mi, izleyici bu mesajı alıyor mu? Bakın çok garip ama bence yok!!! Yukarıda tek tek saydım reklama dair tüm artıları. Ama gelin görün ki akılda ne kalıyor ki? Mesela Ford evet, ama model ne? Belki zorlarsak şu kalıyor akılda  bagajın ayakla açılması… Kafalar karışmış baya karışmış. Ford’da bence baya bir deprem falan olmuş olabilir, tüm bu reklamlardan sonra. Rakiplerden ayrılan bir yan? Yok. Belki bagajı ayakla açma özelliği. Tüketiciye fayda? Belirsiz. Yani sayılan özellikler tabi ki fayda sağlıyor ama rakiplerden farklı neyin var, ne fayda sağlıyor? Bana ilginç gelen şu: yeni yıla girerken yeni yıl mesajı vermek, marka olarak akılda üst sıralarda kalmak önemli kesinlikle. Ama o zaman bu yaratıcı araba tanıtımı oturmuyor? Yani ya duygusal bir bağ kur akılda kal ya da acayip bir teknoloji ile donattığın yeni arabayı tanıtıp “gelecek için sabırsızlanıyoruz” de… Hangisi? İkisi birden iki mesaj yapar olmaz… dedim ya kafalar karışmış! 

Denizde yüzerken su reklamı yapılmaz!

Gözden Kaçmayan Güzellikler: Küçük hanımefendinin eve doğru giderken seke seke gitmesi ve saçının sağdan sola sallanması. 

Sonuç Değerlendirme: Son zamanlarda gördüğüm en yaratıcı reklamlardan biri. Ancak kafalar karışmış. Mesaj feda edilmiş. 10 üzerinden 7.