ETS’den Beklediğin Fırsat Geldi!

ETS’den Beklediğin Fırsat Geldi!

January 1, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Genel Değerlendirme: Turizm sektöründe hayatta kalmaya çalışan işletmelerin işleri hiç kolay değil. Umarım 2021 onlara ve herkese bol kazançlar getirir. ETS’nin bu yeni reklamı Kasım sonu dönmeye başlamıştı. Sosyal medyada çok ses getirmemiş olabilir. İki tarafı keskin bıçak. Dönem olarak insanlar ne alaka ya derken, sektörde kan kaybetmeye devam ettiği için erken rezervasyonlar peşinde. Çok zor bir durumu. 

Gelelim reklama. Benim daha önce yorumladığım reklamın devamı niteliğinde bakıyorum bu yeni reklama(https://www.reklamdedektifi.com/2020/03/ets-tur-buralar-cok-degerlenecek/). O yazımda demişim ki “Erken rezervasyon yap, az öde, ücretsiz iptal”. Bunları reklamı izlerken okuyabilen var mı? Hiç bunlarla ilgili akılda kalan bir şey var mı?”. Ayrıca, reklamın olumsuz duygular işleyecek ortamını da sorgulamışım.  Bu reklamda, bu noktaların hepsi giderilmiş. Reklamda çok net ön planda olan şimdi al baharda öde ve koşulsuz iptal seçenekleri. 

Okan Çabalar beyfendi gerçekten çok yetenekli (ben arkadaşı olsam kendisine binbir surat derdim). Reklamı yüklenip götürüyor. “Neredesin-özledim” duygusunu verdiği gibi, “ohh be havuzdayım tatildeyim” neşesini de aktarıyor. Ama gerçekten inanılmaz bir durum var yine yine yine yine… Hep yazıyorum “lütfen olumsuz bir davranışı-hareketi-görseli-sesi-yazıyı-etc. reklamlarınıza koymayın, akılda kalır kişi bile anlamadan markadan soğuyabilir”. Reklamda Okan beyin beklediği haber geliyor ve erkek arkadaşı ile oturan genç bir kadının sandalyesine şiddetle vuruyor. Hadi “komik olsun dediniz” genç kadının yüz ifadesi komik mi olduğunu gösteriyor? 

Diğer taraftan, billboard kullanmak ve “erken al az öde” mesajını yerleştirmek yaratıcı. Keşke yan tarafa da (zaten ETS tur reklamı) “koşulsuz iptal” mesajı ile ilgili bir şey olsaydı. Son olarak, şarkı da sanırım Rafet El Roman’a ait. 

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Akılda kalan bir mesaj var mı, net mi, izleyen alıyor mu bu mesajı? Bu sefer mesaj net: Şimdi al baharda öde, koşulsuz iptal et. Bunlar izleyenlerin tamamının doğrudan soracağı sorular: “Şimdi alıyım da yaza kadar iptal etmek istersem?”. Yani evet izleyen en güçlü şekilde “koşulsuz iptal” mesajını bence alıyor. Ama, alıp götüren bir reklam çok değil. Bilgilendiriyor. Rakiplerden ayrılan bir özellik? Çok büyük sessizlik var rakiplerde …dolayısıyla bu özellikler ETS’de şuan. Her an diğerleri de reklama çıkabilir. Eli kulağındadır. Maalesef şoku atamadı firmalar. Tüketiciye faydası var mı? Var. Erken öde az öde, hemen de ödeme bahara kadar zamanı var. Ayrıca yaza gelirken iptal edebilirsin. Enflasyon düşünülürse önemli bir hizmet gibi gözüküyor (elbette ayrıntılarına bakmak gerekir).

Gözden Kaçmayan Güzellikler: Okan beyin gerçekten soldaki billboarda kendini bırakması, çarpması. Pencereden bakıp hayal kurarken billboardaki adamın “hadi gel” yapması. Yazlık gömleğine sarılıp yere düşerken kapı kolunu hiçe sayacak kadar kendini işe/role kaptırması. 

Sonuç Değerlendirme: Yorumladığım önceki reklama göre baya fark var. 10 üzerinden 6.