Yayla Yemek Reklamı – Oyuncular Analizler

Yayla Yemek Reklamı – Oyuncular Analizler

May 25, 2021 0 By Reklam Dedektifi

Yayla yemek reklamı oyuncular? 

Yayla reklamlarının reklam yüzü Murat BOZ oldu.

Kampın yeni starı reklamında Murat Boz’a Masumlar Apartmanı dizisinin başarılı oyuncularından Neriman karakterine hayat veren Gizem KATMER eşlik ediyor. 

Yayla Yemek Reklamı: 5’li Analiz

Reklam Yorumları

Öncelikle şunu belirterek başlamak istiyorum: Yayla dışında ev yemeklerini sunan başka bir yerli marka olduğunu sanmıyorum. Bu pazarda da yabancı markaların önderliği var ve Yayla’nın 2019 yılında büyük (tarihçesine kendi sitelerinden bakmak için tıklayın) bir adımla bu pazara girmesi bence çok önemli.

Elbette bu pazarda en büyük yarış; sağlıklı ve ev yemeği tadında ürünler sunabilmek. Paketli bir ürün bu yarışta kafadan geride başlıyor. Bu sebeple reklamda ana mesajın bunun üzerine kurulması tam 12den olmuş.

Başka ilgimi çeken nokta, sorguladığım bir tercih, reklamda Yayla yemekleri kamp ortamında sunulması. Şöyle düşünelim kaç kişi kamp yapar ve kamp ortamında ev yemeği yemek ister? Bana sorarsanız çalışan ve vakti olmayan kitle asıl hedef olmalı. Amerika’da bu hazır yemek sektörünün çıkış noktası bu. Buna bağlı olarak her evde bir mikrodalga olmasının sebebi de bu. Yorgunluktan ölürken bir hazır yemek al mikroda 5 dk ısıt ye! Bence tercih yanlış olmuş.

Başka garip gelen konu başlığı; senaryo – diyaloglar. Ben fazla “rahat” buldum diyalogları ve bu sebeple senaryo gerçekçi gelmedi. Netice olarak üniversiteli gençlerimizin de, kendilerinden yaşça çok büyük biriyle ya da meşhur biriyle bu şekilde konuşacaklarına inanmıyorum. “Vay vay Murat abi… Camping falan hayırdır?” bu olmamış.

Başka bir sorguladığım nokta şu: Murat Boz beyefendiden komik/sakar/utangaç/şaşkın adam karakteri çıkar mı? Ayıyı gördükten sonraki koşuşu abartılı ve çok komik karakterlerin yapacağı cinsten bir hareket. Jim Carrey olsa garip gelmez. Ya da Atakan Çelik bey bu karakteri canlandırsa garip gelmez. Kaldı ki Jeepi ile kampa gelen ve odun kıran bir adam 30 sny sonra bu karaktere bürünürse izleyicide nasıl bir etki yapar?

Gerçekten bazen şunu düşünüyorum sanırım menajerler sanatçılar için bir yol haritası belirlemiyorlar. Yılların sonunda kurulmuş bir imaja uyacak işleri tercih etmek yerine başka değişkenlere odaklanıyorlar…Bilmem belki de bu işler böyle oluyor. Ama şunu biliyorum Danzel Washington bu tür bir reklamda asla oynamaz!

5 Temel Kriterli Analiz

Mesaj net mi? Değil. İşin komik kısmına fazla kayılmış ve bu mesajı 2. plana atmış. Akılda kalan ne? Kesinlikle Yayla ürünlerinin ev yemeği tadında olması değil. Tüketici ne mesaj alıyor? Bence ikna olacak bir mesaj almıyor. Ayrıca, bu pazarda bana sorarsınız en kritik karar tüketici kitlesini çok doğru seçmek. Yoksa ülkemizin yemek konusundaki imkanlarını düşünürseniz ikna etmeniz çok zor.

Barcelona’da doktoramı yaparken Katalan bir dostuma “hadi Burger King yapalım” dedim. Bana cevabı şu oldu “This is Barcelona man. If you look for fast food u better be in US”. Aynı durum güzel ülkemiz için de var. İnsanları hazır yemeğe ikna etmeniz gerek!

Rakiplerden farkı? Reklamlara baktığımda Yayla yemeklerinin yeni bir strateji kurması gerek. Kitleyi net seçip onların hayatına dokunacak şekilde reklam yapmaları gerek. Hepsinden önemlisi gerçekten fastfood tercihlerini kırmaları gerek. Bunun da tek yolu sağlıklı ve lezzetli ürünler sunmaları. Yoksa bin tane kurye imkanı varken birinin sipariş verip yemeğe ulaşması 20 dk. Tüketiciye fayda? Çok büyük bir açık var. Bazen oluyor ki döner, pide, dürüm, pizza, hamburger yerine 2 dkda hazırlanacak daha sağlıklı yemekler arıyor insan. İşte buna cevap verdiklerinde gerçek bir fayda sunulabilir tüketiciye.

Yayla tek rakibiniz fastfood ürünleri!

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Reklam içinde reklama geçmek yaratıcı olmuş!

Yayla Yemek Reklamı Sana  Verdi Puanı

10 üzerinden 5.

Bulaşıcılık Analizi

Yayla yemek reklamı dün 24 Mayıs 2021 tarihinde Youtube kanalına yüklenmiş. 377 izlenme ile çok düşük seviyede. Bulaşıcılık seviyelerine bu yazımdan göz atabilirsiniz!  Hemen bakalım bulaşıcılık analizi ne diyor?

  • sosyal kazanç? yok.
  • duygusal bir bağ? Komik olmaya çalışmış bana göre olmamış.
  • akılların ucunda (okullar kapalıyken, reklamda kitle seçilen öğrenciler evlerine gitmişken) olan bir şey var mı reklamda? yok.
  • hayatı kolaylaştıran bir bilgi? yok.
  • toplumsal görünürlük? yok.
  • hikaye? aslına bakarsanız önceki Yayla reklamlarında vardı bir hikaye. Artık yok.

Bu durumda çok düşük olan bulaşıcılık seviyesi aynı kalır. Bir seviye Murat bey ve Gizem hanımdan gelebilir.

Bulaşıcılık analizi öngörülerimi kontrol ettiğim yazımda Beyazıt Öztürk bey için özel bir parantez açmıştım. Demiştim ki güven kazanmış TV yüzü olan kişi sürprizler yaratabilir. Bakalım bu reklamda nasıl bir sürpriz olacak?

Görüşmek üzere. Teşekkürler.