Arçelik Nano Ocak Reklamı – Yaratıcı da bişey olmamış

Arçelik Nano Ocak Reklamı – Yaratıcı da bişey olmamış

December 22, 2022 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Ne mutluluk ülkemizin devlerinden biri buarada. Arçelik Nano Ocak reklamı hemen ilgimi çekti ama uzadıkça uzadı ve beni hayal… Konuşalım.

Arçelik Nano Ocak Reklamı: Genel Bakış

Arçelik Reklamı 2022 Yorumlar

Hemen başlayalım tane tane:

  1. Çok uzatmışsınız. Bu kadar şef geçiyor hangisi ne katma değer yaratıyor reklama. Alev çıkaran, “nano derken” diyen yeter de artar. Sonra kız çocuğumuz sonra genç çift (bunu bile koymam).
  2. Mesajınız ne? Lütfen ocak deyip geçmeyin bu ocak var ya… Bunu hissettirmek istemişsiniz insanlara. Tamam da karşılığı ne? Nano. EE neymiş nano? Kir tutmuyormuş! Komik olmuş bu mu yani…
  3. Asıl vermek istediğiniz mesaj nano teknolojisinin doğaya katkı sağladığı. ya iyi de 1.37 saniyede anca mı verdiniz bu mesajı?
  4. Tam da bu mesajı vermek isterken kız çocuğumuz geliyor ne dediği belli değil! e mesaj güm. vermek istediğiniz asıl mesajı 3 saniyede vermeye çalışırken batırmak?
  5. Senaryo çok daha kısa ve nokta atışı olabilir. “İyi de tezgahı sildiniz neyse” “onaylı ocak” “imzalı geçiş” o kadar çıkarılacak bölüm var ki!
  6. Elinizin altında fısstıkk gibi yerleşmiş özel bir slogan var “iyiliği aşkla tasarlar”. Hiç mi bundan bir şey çıkmadı? Ben sayabilirim. Nano teknolojisi iyilik. Bu iyiliği yaparken aşkla doğaya aşkla yapıyor. Yepyeni bu teknoloji daha neler neler yapacak daha ne iyiliklere yol açacak… ama söz hepsinde biz yine aşkla yapacağız. Bunun üzerine kur işte.

Neyse devam…Normalden bir iki tık daha fazla eleştirmemin sebebi Arçelik önemli bizim için…istiyorum ki KOÇ’un 10 Kasım. Kadınlar Günü (örneğin) reklamları gibi olsun her reklamı…

5 Temel Kriterli Analiz

mesaj net mi? değil çok uzatmışlar çünkü. bu reklamın kısa uyarlaması çıkar çok daha akılda kalıcı olur görürsünüz

akılda kalıyor mu? hayır

Tüketici ne alıyor? “nano olunca ne oluyor yani?” “daha az deterjan ve su için kaç para verecem deterjanlar basıyosun çıkarıyor valla lekeyi”

rakiplerden farkı? çok bariz bir farkı var…Çevreye duyarlı doğayla arkadaş ürünler yapıyorlar. Bu lider oldukları bir çok dünya pazarında çok karşılık bulur ama ülkemizde? Bulmaz boşuna “ben dikkat ediyorum” demeyin okurken. Kaç kişi?

hikaye? Bu kadar doğa dostu olayına giriyorsunuz ve bir hikaye çıkaramıyorsunuz burdan. Bence kabul edilebilecek bir ihmal değil bu. Bö seviyedeki bir firma için olmaz.

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Alev alması tencerenin

Arçelik Reklamı 2022 Verdi Sana Puanı

10 üzerinden 5.

Bulaşıcılık Analizi

Firması 5 gün önce Youtube kanalına yüklemiş ve 800 BİN izlenmiş. Bakalım nerey gider 1 ayda:

  • sosyal kazanç? var. asıl mesaj bu zaten ve bu sebeple havada kalıyor. kimin umurunda ülkemizde gerçekten?
  • akıllarda olan bir şey? yok
  • duygusal bağ? yok
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? var ocağa dair
  • toplumsal görünürlük? yok
  • hikaye? yok

Çok yüksek bulaşıcılık seviyesine yaklaşır ama bence daha 3 hafta olmasına rağmen geçemez. Kitle ve mesaj doğru değil bence.

Arçelik Nano Ocak Reklamı Aman Dikkat

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma). Temiz.
  2. Reklam bu. Örtülü reklam olmaz! Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak. Temiz
  3. Doğruluk ve dürüstlük. Temiz. 
  4. Karşılaştırma yap çamur atma.  Karşılaştırma yok.
  5. İspatlamazsan! İspat gerektiren bir durum yok.
  6. Taklit kötü şey. Değil
  7. Fiyat son ne olur? Fiyat yok.   

TİCARİ REKLAM VE HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR YÖNETMELİĞİ – T.C.Ticaret Bakanlığı 

Teşekkürler. Görüşürüz.