Koç Kadınlar Günü Reklamı – Şarkıyı kim söylüyor?

Koç Kadınlar Günü Reklamı – Şarkıyı kim söylüyor?

March 11, 2022 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Koç Kadınlar Günü reklamı ile buradayım tekrar. Açık ara en bulaşıcı reklam olmuş. Başlayalım.

Koç Kadınlar Günü Reklamı: Genel Bakış

Koç Reklam 2022 Yorumlar

Öncelikle reklam müziği çok çok başarılı. Listelere girer. Emin olmamakla birlikte sanki Zeynep Bastık olabilir diye düşündüm.

Ayrıca, slogan da olmuş. Küçük bir itirazım var ama.

Bu “hayallerim hedefim” sloganı herkes için geçerli. Öyle bir noktaya geldik ki, sanki tüm erkeklere hayalleri altın tepside sunuluyor. Cımbızla çekilen konulardan daha doğrusu mesleklerden yola çıkarak genelleme yapmak gerçekçi değil. Örneğin benim de doktora konum olan üst düzey yönetici pozisyonundaki kadınların erkeklere oranla çok daha düşük oranlarda olması doğru. CEO ve/veya yönetim kurulu üyesi pozisyonlarında erkeklerin baskın üstünlüğü var. Ve evet erkeklerin karşılaşmadığı cam tavanlar var, kadınların bu posizyonlara ilerleme yolunda.

Ona bakılırsa hemşirelik posizyonunda da baskın kadın üstünlüğü var. Çocuk bakıcılığı posizyonunda, öğretmenlik dallarında, bankacılıkta…  Bu tür kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacak konularda genelleme yapmadan ilerlemek ve ayrımcılığı delilleriyle ortaya koymak bu davaya katkı sağlar. Yoksa erkeklerin kadınlara göre bu dünyada çok daha rahat yaşadığını, hayallerine kavuştuğunu söylemek 10 saniyede çürütülür!

Ayrıca, bir konuyu gözü kör desteklemek sonuçlarını düşünmemek demektir. Evet kadınların liderlik (üst düzey yönetici) konusunda yasalarla desteklenmesi (AB ülkeleri kadın kotası uyguluyor yönetim kurullarındaki kadın sayısı için) önemli ama bu sadece eşitlik olsun diye olmamalı. Bir kadının bu pozisyonlara yerleşmesi, erkek adayların gitmesi demek. Soru basit olmalı? Kadın aday daha mı iyi? Günün sonunda firmalar kar elde etmek için kurulur ve yaşar. Eşitliği savundukları için değil.

5 Temel Kriterli Analiz

mesaj net mi? evet kadınları destikliyoruz

akılda kalıyor mu? şarkı ve seçilen yüzler çok başarılı. mutlaka bu yüzler birileri ama bulamadım.

tüketici ne alıyor? “kim ki bu kadınlar”. Başka bir soru işareti de bu noktada var. Reklam innovasyon diyerek açıkça alanı belirtiyor. Bu durumda; soru da şu oluyor: Master, doktora yapıp bilim insanı olmak, girişimci olmak konularında kadınların uğradığı ayrımcılık ne ki? Yani genetik konusunda bir kadın doktora yapmak isterse neyle karşılaşıyor erkek bir adayın karşılaşmadığı? Sağlam basmak dediğim bu. Ayrımcılık varsa sonuna kadar destek, beraber yıkalım. Ama genelleme fayda sağlamaz.

Rakiplerden farkı? Koç kadın konusunda lider ülkemizde. Açık ara. Farkı çok belli. Resmi sitesine bakın diğer reklam verenlerden farklı bu reklam halen sizi karşılıyor.

tüketiciye fayda? pozitif ayrımcılık, destek…

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Tüm seçilmiş kadınlar ve özellikle küçük genç kızımız. Sanki sporcu gibi bir havası var. Keşke bulabilseydim bu kadınlar kim.

Koç Kadınlar Günü Reklamı Aldı Puanı

10 üzerinden 8

Bulaşıcılık Analizi

Firması 9 gün önce Youtube kanalına yüklemiş. 1.4 milyon izlenme. Şaşırtıcı değil en bulaşıcı kadınlar günü reklamı olması. Bakalım:

  • sosyal kazanç? reklamın kendisi zaten
  • duygusal bağ? evet şarkı ve küçük genç kızımız.
  • akıllarda olan bir şey? diğer reklamlardan farklı günün kendisine bırakmamış yükü. İnnovasyon demiş. Girişimcilik demiş. Çok popüler başlıklar yani.
  • toplumsal görünürlük? Koç bu konuyu artık halletmeli. Bu kadar büyük bir markasınız ama kişilere yansıyacak bir ürün yok!! İnanılmaz ürünleriniz var ama markanızı sokakta gezdirecek bir ürün yok! Neden yok? Neden yapmıyorsunuz? Markaya yazık oluyor.
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? yok
  • hikaye? yok.

Toparlarsak çok yüksek bulaşıcılık seviyesini 1 ayda geçer. 1.5 milyonu. Ancak, 2 milyonu zorlar mı? Bence hayır. Bakalım.

Çok teşekkürler. Görüşürüz.