Akbank Maaş Reklamı – Samimiyet vs. Plaza İnsanı

Akbank Maaş Reklamı – Samimiyet vs. Plaza İnsanı

May 24, 2022 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Akbank maaş reklamı ile burdayım. Akbank benim sıkı izlediğim markalardan biri (önceki yazılarıma göz atın). En baştan çerçeveyi koyalım: Akbank reklamlarının sıcaklığı içtenliği var mı bu reklamda? Konuşalım.

Akbank reklamında oynayan kadın kim? 

2022 yılında Akbank yola Serenay Sarıkaya ile devam ediyor.

Serenay Sarıkaya kimdir?

Akbank Maaş Reklamı: Genel Bakış

Akbank Yeni Reklam 2022 Yorumlar

Öncelikle şunu belirtmek gerek. Bu reklamda fazla plaza insanı profili öne çıkıyor. Diğer maaşlı ve sabit gelirli gruplar (camı temizleyen, taksici) sanki reklama yandan eklenmiş gibi. Ayıp olmasın diye sanki konmuşlar. Bu Akbank reklamlarında daha önce olan bir şey değildi. Akbank reklamlarında bir ünlü yerine gülen kalabalıklar çıkardı. Gruplama olmazdı. Mesaj verilirdi. Herkes eşit samimi kucaklanırdı.

Mesela camı temizleyen adamın sevinci sanki ona lutufmuş gibi algılanıyor. Bu durumlarda da gruplanma algısı doğuyor. Kalabalıklar vs. plaza insanları. Patronuna yağcılık yapan benzetmesi de bence negatif duygu yaratıyor. Kim böyle bir kişiyi sever ki? Hatta Serenay hanımı görünce heyecanlanan adamı Serenay hanımın kendisi söylemesi de “üstten bakış” algısı yaratabiliyor. Bırak başkası söylesin Serenay hanım mahçup olsun di mi? Toparlarsak baştan aşağıya Akbank olmayan bir reklam bu. Samimiyet ve kucaklama çizgisinden kopmayın derim.

Hep söylerim: reklamda markayla, ürünle hiç bir olumsuz duygu bir araya gelmemeli.

Bence bu yaklaşım ayrıca stratejik bir hata. Gerçekten şunu merak ettim. Herkes emeklileri daha çok hedef alırken Akbank neden plaza insanlarını hedef alıyor ki? Stratejik bir karar mı bu? Neden herkes genç ve çalışan reklamda? Şirket çalışanlarının bireysel hareket edeceğini beklemek de bana garip geliyor!

Devam edelim.

5 Temel Kriterli Analiz

mesaj net mi? evet. getir maaşını Akbank’a kazan.

akılda kalıyor mu? hayır

Tüketici ne alıyor? “Kimbilir ne şartlar vardır. Söylemiyorlar”

Rakiplerden farkı? Dönem geliyor Bankalar maaş hesaplarının peşinde. Bir fark belki maaşı olmayanların da dahil edilmesi. Ama şartlar belli değil.

Tüketiciye fayda? Burada işte sıkıntı var. Aman Dikkat bölümünde tekrar konuşalım.

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Serenay hanımın enerjisi

Akbank Maaş Reklamı Verdi Sana Puan

10 üzerinden 5

Bulaşıcılık Analizi

Firması 1 hafta önce Youtube kanalına yüklemiş. 4800 izlenme. Şaşırtı di mi? Bu kadar düşük olması Serenay Sarıkaya varken? Acaba…

  • sosyal kazanç? yok
  • duygusal bağ? yok
  • akıllarda olan bir şey? yani
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? yani. yönlendirme var ama altta küçücük yazıyla rüzgar gibi geçen bilgileri birinin TV izlerken okuması mümkün değil.
  • Toplumsal görünürlük? yok
  • hikaye? Serenay hanım reklam yüzü oldu ama hikaye yok.

Bana sorarsanız bu çok düşük başlangıç şaşırtıcı değil. Serenay hanımın 1 milyon etkisi yapması için söylerim hep reklamın ve markanın da eşlik etmesi gerek. Marka tamam da reklam…Nereye mi gider 1 ayda? Bu sefer 500bin bile zor geldi bana.

Akbank Maaş Reklamı Aman Dikkat

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma): Yani ayrımcılık çok çok ağır olur ama aman dikkat diyorum.
  2. Reklam bu: Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak: Evet anlaşılıyor
  3. Doğruluk ve dürüstlük: Daha dikkatli olmalısınız. 1500 promosyon demek reklamın başında başka bir şey, 1500 çip para promosyonu kazan demek reklamın sonunda başka bir şey.
  4. Karşılaştırma yap, çamur atma: Yok.
  5. İspatlamazsan!: Böyle bir durum yok.
  6. Taklit kötü şey: Özgün bir reklam.
  7. Fiyat son ne olur? Fiyat bilgisi yok ama dediğim gibi promosyon konusu var. Bu bilgide bile 1500’e varan deniyor. Yani kesin bir bilgilendirme yok. Dikkat derim.

Benden şimdilik bu kadar. Kaçtım. Görüşürüz.