Aleyna Tilki & LOFT Reklam Filmi

Aleyna Tilki & LOFT Reklam Filmi

June 5, 2019 0 By Reklam Dedektifi

Genel Değerlendirme:

“Bir jeanden daha öteye nasıl gidilebilir?” sorusuyla başlıyor reklam, Aleyna Tilki’nin sesinden. Reklam daha sonra bu soruya cevap vermek üzere kurgulandığı anlaşılan 4 bölüme ayrılıyor. “Güçlü, özgür, genç, cesur”. Öncelikle kot zaten nerde kullanılırsa kullanılsın bu karakter özelliklerini ifade eder.

4 bölümde, ve hatta reklamın başlangıç saniyesinde, sürekli ön planda tutulan tema kadın çekiciliği, dişiliği. Ayrıca, her bölümde tavşan maskesi takmış 4 genç adam görünüyor ve her bölümde beyzbol sopasıyla bazı şeyler parçalanıyor.

4 bölümün sonunda zorlama bir yorumla bir kurtarma hikayesi kurgulanmak istenmiş denebilir. Ancak, bu 4 bölüm kopuk, görsellik ve roller dikkate alındığında. En son cam kafeste bu sefer siyah tavşan maskeli genç bir adam var, Aleyna Tilki o camı kırıyor ve sanki onu kurtarıyor.

Son olarak da her bölümde ve kapanış sahnesinde dar, vücuda oturan mavi renk bir kot öne çıkarılıyor.

5 temel kriterli değerlendirme:

Kot markalarından bahsedince akla çok fazla seçenek gelmiyor. “Mavi” lider durumunda. “Loft” bir çıkış yakalamak istiyor olabilir. Zor bir sektör çünkü kot markası olmayan tüm bilindik giyim markaları da kot pantolon sunuyor. Peki, böylesine zor bir pazarda Loft bir çıkış yakalamak için ne mesaj veriyor potansiyel müşterilerine? Aslında kendince sunmaya çalıştığı şu ve bunu başarıyor tüm reklam boyunca: Loft giyersen çok çekici, dişi olabilirsin yani “bir jeanden öteye gidersin” ve bunu yaparken Aleyna Tilki gibi özgür, cesur, güçlü olursun genç hissedersin. Dişilik mesajı net verilmiş…Peki bu kendine özgü bir mesaj mı? Kesinlikle değil. Herhangi bir markaya ait vücuda oturan bir kotu atletik bir kadına giydirin, aynı mesaj çıkar. Diğer karakter özellikleri de (cesur, güçlü, özgür, genç) kotla anılır zaten.

Daha önemlisi bu mesajı, çekici olun/dişiliğinizi yansıtın mesajını, kiminle ve dolayısıyla kime, hangi potansiyel tüketici kitlesine veriyorsunuz? Aleyna Tilki hayranları… Kimler? Belki 14-22 yaş grubu ağırlıklı olarak!! Bu kitleye yani maddi olarak ailesine bağlı bu kitleye, ülkemiz ortamında verdiğiniz mesaj gerçekten bu mu? Tavşan maskeli genç adamlar, parçalamak ve sonra Loft markasını düşünmeleri mi?

Son olarak da ana karakter üzerindeki değişen montları, t-shirtleri kimler fark etti? Çekicilik teması o kadar ön planda ki, verilmek istenen mesajda tüketiciye sunulan ürün ve fayda gözardı edilmiş.

Gözden kaçmayan güzellikler:

Klasik beyaz Mercedes.

Sonuç değerlendirme:

Net bir mesaj var ancak kendine özgü değil. Rakip firma ürünlerinden ayrılan bir konumlandırma yok. Tüketiciye net bir fayda yok.

10 üzerinden; 3.

Not: Erkekler Loft giymesin mi?…

Biz olsak ne yapardik: Aleyna Tilki okuldadir ve yemekhanede büyük bir masada arkadaşlarıyla otururken şarkı sözü yazarken bilinen şarkılarından biri olabilir bir yandan da melodiyi mırıldanmaktadır..arkadaşlarından biri “ne o pop starı mı olucan?” der..Aleyna Tilki ” evet neden olmasın” der. Arkadaşları gülerler…

Diğer sahnede Aleyna Tilki okuldan eve gelir ve kapıdan girerken yine bir şarkı mırıldanmaktadır. Annesi “hoşgeldin nasıl geçti sınav?” derken Aleyna Tilki şarkıya kendini kaptarmıştır ve duymaz annesini..Annesi “kızım yine aklın bir karış havada hayal dünyasındasın” “ne o yıldız bir şarkıcı mı olucan?”. Aleyna Tilki “neden olmasın anne” der..

Son sahnede Aleyna Tilki odasına girmiştir ve aynanın karşında şarkısını sölerken üzerinde “Loft” kotu vardir…tam o anda sahne birden Aleyna Tilkinin bir merdivenden sahneye çıkarken gösterir “Loft” kotu çok net gorülür. Tam o anda merdivenleri çıkarken perdeye yaklaşırken reklam sesi duyulur: “belki sana inanmayanlar olabilir..ya sen sen inanıyor musun kendine, hayallerine?” Perde açılır binlerce kişilik konser sahnesine çıkar mümkünse gerçek konserlerinden biri kullanılır ve mutlulukla sahneye ilerlerken “Loft” üzerindedir ve çok net yakın çekim yapılır…