Oğuz İçeçek Reklamı – Yerli ve evet havalı

Oğuz İçeçek Reklamı – Yerli ve evet havalı

January 29, 2024 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Geri dönmek güzel. Yoğun temponun içerisinde yazmayı özlemişim. Oğuz İçecek reklamı ile buradayım. Okuyucularım bilir yerli üretim olunca hemen kulakları dikerim (önceki yazım da burada). Başlayalım bir kaç önerim olacak her zamanki gibi.

GENEL BAKIŞ

Reklamın en çarpıcı yanı, bir kaç sahne hariç, bir bütünlük içerisinde “Yüzde yüz yerli” sloganının hakkını vermesi. Sahneler, kişiler, olaylar ve elbetteki müzik tam anlamıyla sizi bu slogana taşıyor ve inandırıyor. Detaylarına girmeden akılda kalanlar mesela; elbette kebap, elbette gece dönüşte kokoreç, elbette düğün, elbette tavla ve hamam…Hiç biri sırıtmıyor yada ne alaka demiyorsunuz. Tamam fikir yaratıcı değil belki (çok kullanan oldu bu memleketten manzaralar kurgusunu) ama harika işlenmiş. Detayları gördüğünüzde inanılmaz bir emek olduğunu anlıyorsunuz.

Gelelim bir kaç öneriye: Öncelikle cıvıl cıvıl gıpır gıpır olan bir reklamda karanlık, gizemli sahneler bence zorlama olmuş. Örneğin gençlerin basket oynadığı sahne. Ne alaka denebilir. Şöyle yapılabilirdi; gençler MayFast e gitmişler coşmuşlar ellerinde Juss enerji devam ediyorlar… böylece kırmızı ışıklı basket sahnesi, garip Batman filmi vari metro sahnesi kesilebilirdi. Hem daha iyi mesaj hem de daha ucuz. Ayrıca, ben sayısız sunuma girdim dünyanın farklı yerlerinde öyle sinema ortamı bir sunum yok yani. O sahnede mesela sırıtıyor. Ayrıca bu tüm karanlık sahneler büyünlüğe de zarar vermiş. Müzikle bile alakaları yok. Anladım iş insanları modu. Onu da söyle yapabilirdiniz ve başka bir eksiğinizi kapatırdı: Öğle arası olmuş kıyafetlerinden belli bir erkek bir kadın iş insanı plazanın önünde bahçede kepek ekmeği sağlıklı bir sandviç yerken lıkır lıkır ŞEKERSİZ juss içiyorlar. Güneş var mis aydınlık sağlıklı… Yani öneri tabi bunlar.

Analizlere geçelim.

Oğuz İçecek Reklamı 5li Analiz

Mesaj net mi? Bir kaç sahne haricinde mesaj çok net aktarılmış. Yerli ve havalı.

Akılda kalıyor mu? Evet kalıyor ama yaratıcı bir kurgu olmadığı için vurup geçmiyor

Tüketici ne mesaj alıyor? “kola içeceğime bunu içerim en azından yerli”

Rakiplerden farkı? Akıllıca bir iş yapıyorlar ve farkı (olmasa bile) ortaya koyuyorlar: Yerliyiz abi %100 ve biz de her şeyi üretiyoruz!

Tüketiciye fayda? Eksik kalan yanlardan biri bu bence. Sekersiz ürünleri de vitrine koymaları gerekirdi. 

Oğuz İçecek Reklamı Güzellikler

Müzik cuk olmuş. Bir de yaşlı abimiz genç delikanlıya tavlada ders veriyor.

Oğuz İçecek Reklamı Verdi Paun Sana

10 üzerinden 7

BULAŞICILIK ANALİZİ

Firması 6 gün önce Youtube kanalına yüklemiş. 180 bin izlenme. Bakalım 1 ayda nereye gider öngörelim:

  • sosyal kazanç? Net var. Yerli.
  • akıllarda olan bir şey? Yani
  • duygusal bağ? Yerli ve Anadolu denince…olmaz mı?
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? Yok. Olmalıydı.
  • toplumsal görünürlük? yok. Firmaların en kötü olduğu konu bu. Şu işi yaratıcı bir şekilde çözen çıkmadı daha. Tüketim ürünlerinde özellikle zor ama yapılabilir. Mesela nike ayaklarda olduğu için toplumsal görünürlük pıt diye kazanıyor. Görüyorsun ve marka imajı sana havalı bir sosyal statü veriyor. Ben sizin yerinizde olsam mesela Black Bruin ürünü için bir t-shirt yarışması açardım. Tasarımlarını gençler göndersin ve siz de kazanana ödül verin ve diyin ki sadece 100000 tane bastıracağız. Kampanyalar çerçevesinde dağıtılacak!
  • hikaye? yok
  • ünlü etkisi? yok da var. Çok aradım ama SON SAHNEDE YER ALAN HANIMEFENDİYİ BULAMADIM. LÜTFEN YORUMLARDA PAYLAŞIN!

Netice olarak düşük bulaşıcılık seviyesinde ama bana sorarsanız 1 ay sonunda 1.5m izlenmeyi zorlar. Bakalım haklı mı çıkacağım!

YAZA ANALİZİ

  1. Net bir mesaj ve hedef kitle geliştirin. Mesaj net ve kitle herkes. 7-77
  2. Akılda kalıcı ve yaratıcı bir konsept oluşturun. Yaratıcı demek zor ammaa izletiyor. 
  3. Akılda kalıcı ve benzersiz bir slogan oluşturun. Yüzde yüz yerli ve havalı. Yaratıcı ve benzersiz değil ama ilgi çekiyor ve akılda kalıyor. 
  4. Duygusal bir bağ oluşturmak için görselleri ve sesi kullanın. Bu kısmı fazla başarılı (bir kaç karanlık sahne hariç). 
  5. Hedef kitleye ulaşmak için  her türlü yolu (örn. medya kanalları) kullanın. Kullanmışlar. 
  6. İzleyicileri harekete geçmeye teşvik eden bir eylem çağrısı kullanın. Yok.
  7. Markanızın gücünü kullanın: Güven ve tanınırlık. Marka gücü bu noktadan sonra oluşuyor. Ayak sesleri gelmeye başladı. CEO da ödül almış.  

Sonuç olarak Yapay Zeka der ki; “yani olmuş olmuş”

AMAN DİKKAT

Aşağıdaki genel değerlendirme Reklam Yönetmeliğine göre oluşturulmuştur.

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma). Temiz. 
  2. Reklam bu. Örtülü reklam olmaz! Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak. Temiz.
  3. Doğruluk ve dürüstlük. Temiz. 
  4. Karşılaştırma yap çamur atma.  Karşılaştırma yok.
  5. İspatlamazsan! İspat gerektiren bir durum yok.
  6. Taklit kötü şey. Değil.
  7. Fiyat son ne olur? Temiz.

Görüşürüz. Teşekkürler!