YUMOŞ – Giysiler Aşkına

YUMOŞ – Giysiler Aşkına

June 9, 2020 2 By Reklam Dedektifi

Genel Değerlendirme: Unilever efsane bir firma. Markalarına bakınca dışarıda ne kaldı hissine kapılıyorsunuz. Bu markalardan biri olan Yumoş belki de çamaşırda yumuşatıcı denince halen akla gelen ilk marka. Uzun zaman sonra ilk defa akıma uyan ve belli bir kitleyi hedef alarak reklam hazırlamışlar. Daha önce klasik olan daha kısa ve giysilerin gösterildiği reklamlardı. Bu belli ki yeni bir adım. Ve her yeni adım gibi farklı yorumları beraberinde getiriyor. Öncelikle çekimler İstanbul da yapılmış gibi çünkü arabalar 34 plaka. Ama gerçekten Amerika dense garipsemezdim. Son zamanların gençler arasında akım haline gelen rap, beat ağırlıklı ilgi çeken bir müzik var. Sadece müzik akıma uymamış tüm reklamda bu akım gençlerle, danslarla ve kıyafet ve imaj seçimiyle yansıtılmış. Gayet de başarılı olmuş. Ancak benim ilgimi çeken nokta da tam bu. Bu reklam mesela genç kredi kartı reklamı olsa yada fanta yada algida reklamı olsa bunları yazmayabilirdim. Ancak 16-25 yaş gurubuna seslenmek nedir diye düşündüm. Dedim ya ilk defa kitle seçilmiş Yumoş reklamlarında ama hedef kitle gerçekten bu mu? Yurt dışında olsa tamam 18 yaşından başlayan kendim yaşıyorum modu var ama Türkiye’de bu kitle ne yapıyor? Doğruya doğru bu kitle çamaşırını kendi mi yıkıyor?. Gündemlerinde yumuşatıcı seçmek mi var? Emin olun şarkısı milyon kere aranır gençler arar…Hatta kıyafetler bile kopyalanır amaaaaa… bu kitle gidip Yumoş mu alacak? Ya da anneyle babayla alışverişe çıkıp Yumoş alalım mı diyecek? Ben çözemedim olayı. Reklamda etki bildiğin 17-22 yaş gurubuna…Bu çerçeveden bakınca reklamın amacı ne? Bu yeni bir strateji mi? Unilever büyük firma ellerine aileden ayrı yaşayan 17-25 yaş gurubuna dair bir araştırma mı geçti? Araştırma milyonlarca gencin tek yaşadığını falan mı yazıyor? Ben unileverin böyle bir müşteri tercihi yapacak adım atacağına inanmıyorum. Büyükseniz durumu korumak milyonlar kazanmak demektir. Belki de mevcut kitlenin markaya bağlılığına o kadar güveniyorlar ki kaybedecek bir şey yok gençlerden ne kazansak kardır diyorlar. Bence bu işte bir gariplik var firma ile reklamı yapan profesyoneller arasında bir kopma olmuş sanki…ama bu seviyelerde bilmiyorum bu da çok garip…çözmek zor.

5 Temel Kriterli Değerlendirme: Reklamda akılda kalan bir şeyler var mı? Var!! Şarkısı danslar imajlar gençlerin taze ve bir o kadar isyankar tavırları…Yumoşun yumuşatması ama arabayı kullanan delikanlının Gangster tipli olması. Evinde balerin kılıklı bir genç kızın yumuşaklığı hissetmesi depo fabrika gibi bir yerde çılgın bir kızın haşin hareketi… Yumoşun canlanması yeni değil ama imaj yapıp akıma uygun rapçi takılması da akılda kalıyor. Ayrıca her türlü kumaş kullanılmış hepsini yumuşatırım yani mesaj… Rakiplerden ayrılan özellik? Reklam filmiyle imaj yaratmasıyla ayrılıyor ama bunun dışında yumoş extra yani extra yumuşaklık çok basit bir çıkış. Hepsi çok yumuşatıyorum diyor başka ne diyebilirler ki?. Adı üstünde yumuşatıcı. Tüketiciye bir fayda? Belli değil. Marka gücünü kullanıyor. Yani mevcut tüketiciyi cepte görüp gençlere yöneldiyse anlaşılabilir. Ama o zaman da tek yaşayan gençlerin tüketim alışkanlığında akımlar ve rol modeller olabilir. İyi de yumuşatıcıdan bir akım mı yaratacaksınız?  ben bunu yaratacağım demek hiiççç gerçekçi değil. Akım olan şeyler makyaj kılık kıyafet teknoloji ve özenti olup saçmalamak, yumuşatıcı deterjanı ve ya benzer bişey, akım??? Dedim ya çözmesi gerçekten zor bir reklam. 

Akılda Kalan Güzellikler: Yumoşun hal ve hareketleri. En çokta kaykaydaki yumoşun surat bomba olmuş!

Sonuç Değerlendirme: Akılda kalan bir reklam. Akıma uygun olduğu için izlenir, aranır, şarkısı özellikle. Ama ne getirir ne götürür ???? 10 üzerinden 7.