Petlas 2024 Reklamı – Kafa yandı ama ben beğendim

Petlas 2024 Reklamı – Kafa yandı ama ben beğendim

February 6, 2024 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Petlas 2024 reklamı ilgimi çekti elbette. En önemli sebep kendimi bir aksiyon filminde hissetmem ve sonuna kadar izlemek istemem. Ben buna “izletiyor” derim. Aynı, popüler dizilerin son sahnede zort diye ortada bırakması gibi… 1000 ten reklam olacağını bilsen de trailer için paşa paşa beklersin. “İzletir”. Ammaaa, senaryo benim kafayı hafif zorladı. Bi bakalım gelin.

GENEL BAKIŞ

Reklam izletiyor. Uçuyor gidiyor. Ürün yelpazesi, yatırımlar, ihracat, ARGE, özel deneme pisti, enerji üretimi falan derken… uçuşa geçiyorsunuz. TEBRİKLER reklam ekibi. Her teknoloji de yedirilmiş. Bazı ufak şeyler var girmiyorum (sexy bir kadın, ford truck, falan).

Asıl mesele senaryo. Senaryo bir o kadar vasat. Güç güç güç diye gidiyoruz… Firma gücünü uçak gemisini akdenize göndermek gibi gösteriyoruz.. Çarpıcı, akıyor, izletiyor. O güç zaten alttan güveni pompalıyor. Derken birden bu güç gösterisi nedenmiş? Bıcır bıcır bir kızcık çıkıyor 10 ile giden araba birden duruyor ve hayatı kurtuluyor. Yani duygusallaşıyor (gerçekçi bile değil) reklam son saniye. Gitti 56 saniye, o kadar emek.

Tahminen tecrübeli bir reklam ekibi vardı. Uçtular kaçtılar firmanın aksiyon tanıtımını yaptılar. 10 numara 5 yıldız. Sonra biri çıktı dedi ki “bizim millet duygusaldır, acitasyon sever son sahneye bir kızcık atalım”. Haklısın dostum ama bu reklamda yanıldın. Ayrıca, bizim millet asıl güçlüyü sever, sayar. Duygusallık dikkat buyur güçlüye yaranmak içindir. Sen tam star wars serisi gibi gücünü ortaya koymuşsun, bırak ordan üst perdeye geç kafalarda o şekilde kal. Emin ol güç sevgiyi döver!

Analizlere geçelim.

Petlas 2024 Reklamı 5li Analiz

Mesaj net mi? Hayır değil. Eğer son sahne “yani kızcık geçerken araba birden duruyor” olmasa derim ki tamam biz çok güçlüyüz ve gücümüz sınırları aştı. Alttan da yani bizim ürünlere güvenin mesajı. Ama son sahne güç gösterisini birden duygusala bağlıyor. Tezat.

Akılda kalıyor mu? Çarpıcı bir reklam akılda kalıyor. Ama dilden dile geçen bir yanı olur mu zaman içerisinde? O kadar değil. Çünkü sahnelerde doğallık yerine copy paste var.

Tüketici ne mesaj alıyor? “adamlar yapmış hem de yerli” “bilemem ihraç ettikleriyle bize sattıkları aynı mı”.

Rakiplerden farkı? Petlasın bir çok rakibi var aslında ülkemizde. Ancak, sosyal deney amaçlı ben size sorsam bana 2 lastik reklamı söyleyin diye muhtemelen “sağlamsa lassa” ve “petlas” dersiniz. Bu noktada bir fark var. Lassa sağlam olmak üzerine markayı kurarken, Petlas daha markayı ve dolayısıyla sloganı yerleştiremiyor. Bu son reklamda bile bu belli oluyor. Petlas denince akla ne gelmeli sorusuna cevap bulmanız gerek. 

Tüketiciye fayda? Belli değil. Evet her araç için yüzlerce çeşit lastik üretiyorsunuz da, olayınız ne? Kalite mi? Ucuzluk mu? Sadece yerli marka olmak mı? Belli değil, faydanız ne. Bir ürünü isterseniz titanyumdan yapın tüketiciye faydası kadar satarsınız. 

Petlas 2024 Reklamı Güzellikler

Bilemedim. Çok copy paste.

Petlas 2024 Reklamı Verdi Paun Sana

10 üzerinden 6

BULAŞICILIK ANALİZİ

Firması 4 gün önce Youtube kanalına yüklemiş. 1.5 m izlenme. Yani çok başarılı. Şimdiden çok yüksek bulaşıcılığa ulaşmış. 1 ayda ne olur?

  • sosyal kazanç? Vurgulanmıyor ama yerli üretim.
  • akıllarda olan bir şey? Kış lastiği falan desem geç kaldınız biraz bence..
  • duygusal bağ? İşte tam da karmaşık olan bu yanı. Güç ve duygusallık? Aslanı siz hiç duygusal gördünüz mü? Duygusallık itiraz etseniz de kadınlara özgü kabul edilir, kadın imajı da narin, kırılgandır. Tezat!
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? Markanın her türlü bilgisi sunulmuş da, dediğim gibi tüketiciye ne düşüyor?
  • toplumsal görünürlük? Yok ama olmalı. Neden ürettiğiniz tekerlerin üzerine çok göze batmayacak bir kırmızı işaret falan koymuyorsunuz? Bunu yapan ilk siz olun. Simsiyah lastiğe bakıp tekerleği okumaya çalışmak yerine tüketici o ufak dokunuşla “aha Petlas” desin.
  • hikaye? Yok.
  • ünlü etkisi? Yok.

Netice olarak çok yüksek bulaşıcılığa ulaşmış. 3-4 milyonda kalır bana göre.

YAZA ANALİZİ

  1. Net bir mesaj ve hedef kitle geliştirin. Zayıf. Yok.  
  2. Akılda kalıcı ve yaratıcı bir konsept oluşturun. Başarılı.
  3. Akılda kalıcı ve benzersiz bir slogan oluşturun. Yok.
  4. Duygusal bir bağ oluşturmak için görselleri ve sesi kullanın. Başarılı.
  5. Hedef kitleye ulaşmak için  her türlü yolu (örn. medya kanalları) kullanın. Kullanmışlar. 
  6. İzleyicileri harekete geçmeye teşvik eden bir eylem çağrısı kullanın. Yok.
  7. Markanızın gücünü kullanın: Güven ve tanınırlık. Kullanılmamış. 

Sonuç olarak Yapay Zeka der ki; “yok olmamış”

AMAN DİKKAT

Aşağıdaki genel değerlendirme Reklam Yönetmeliğine göre oluşturulmuştur.

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma). Temiz. 
  2. Reklam bu. Örtülü reklam olmaz! Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak. Temiz.
  3. Doğruluk ve dürüstlük. Temiz. 
  4. Karşılaştırma yap çamur atma.  Karşılaştırma yok.
  5. İspatlamazsan! İspat gerektiren bir durum var aslında. Suya dayanıklı dediğiniz ne? Ne kadar dayanıklı yani..
  6. Taklit kötü şey. Değil.
  7. Fiyat son ne olur? Temiz.

Görüşürüz. Teşekkürler!