MG4 Reklamı 2024 – Reklam havalı da hız yapmak?

MG4 Reklamı 2024 – Reklam havalı da hız yapmak?

January 24, 2024 0 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. Bence MG4 reklamı 2024, Çin menşeili arabaların Türkiye pazarına girişlerinin sembolü. Sadece reklam değil ilgimi çeken yani.  Takdir ediyorum ancak Çin’in yükselişi ürkütücü. Başlayalım.

GENEL BAKIŞ

Şimdi öncelikle bilmeyenler için şunu paylaşmak gerek. Dünyanın en çok araba üreten ülkesi 2023 yılında Çin oldu. Dünyanın en çok araba satan markası halen Toyota. Bu konuda güzel bir yazı detaylar için bakabilirsiniz. Dolayısıyla ÇİN üretimi arabaları her yerde göreceğiz. Şaşırmamak gerek. Bu MG markası da aynen bu durumda. Bakmayın siz İngliz markası falan dendiğine. Bildiğin 20 yıl önce Çinliler almış ve Çin’de üretiliyor.

Gelelim reklama. Sevdiğim şeyler elektrikli araba olayını gelecekteki insanların tarzlarıyla birleştirmişler. O saçlar kıyafetler hatta yorkshire köpeciğin saçları falan. Bu tarzın bir çok yerde sunulduğunu hatırlarsınız. Yani işte geleceğin elektrikli arabaları geleceğin tarzı falan. Hoş. Gelelim saçma olan kısma:

Ben Çinli bir firma olsam önce insanların algısını dikkate alırdım. Dünyada Çin malı algısının ne olduğu belli. Süper ucuz ama kalite yerlerde. elbette bunu yıkan ürünleri var ama algı bu!! Şimdi bu algı yerinde dururken sen reklamda bir de ekranda açık açık 100km üstüne çıkan bir hız gösteriyorsun ve marifetmiş gibi yok 3 saniyede uçtuk kaçtık diyorsun. Emin olun Çin malı bir arabanın bu kadar hızlı olması durumunda akla ilk şu gelir: Çarparsan…Dolayısıyla kafadan hatalı bence.

Ayrıca, bizim yollarımızda hız sınırı ortalama 90km dir abicim. Otoyollarda 120 olan yerler var biliyorum ortalama yazdım. Yani 99 km üstü neymiş demek bir çok yolda? CEZA! Ben reklamda 119km gördüm. E sen şimdi reklamda 100km üstüne çıkıyorsun bunu nereye koyacağız? Bu da kafadan hatalı. Bu sebeple zaten hız değil devir gösterilir… hiç bir pişmiş dev marka hız yapmanın reklamını yapmaz. En azından ben görmedim.

Uzun lafın kısası öngörü: bence bu reklam yakında kalkar reklam yönetmeliğine muhalefetten. 

Analizlere bakalım.

MG4 Reklamı 2024 5li Analiz

Mesaj net mi? Gayet net araba uçuyor ve elektrikli.

Akılda kalıyor mu? Yani bana sorarsanız eh işte!

Tüketici ne mesaj alıyor? “bir çin arabası eksikti memlekette” “he he gardaş uçuyor da gonamıyor ama”

Rakiplerden farkı? Bunu yazmam gerek. Reklamda KÖPRÜ GEÇMİYORLAR. İnanılmaz bu. 

Tüketiciye fayda? Belli değil.

MG4 Reklamı Gözden Kaçmayan Güzellikler

Ben evleri beğendim

MG4 Reklamı 2024 Verdi Paun Sana

10 üzerinden 3. Kusura bakmasın kimse bence sakıncalı bir reklam bu.

BULAŞICILIK ANALİZİ

Firması 8 gün önce Youtube kanalına yüklemiş. 990 bin izlenme.

  • sosyal kazanç? yok
  • akıllarda olan bir şey? yani elektrikli arabalar.
  • duygusal bağ? bende oluşmadı
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? evet sorma içimiz rahatladı…3 saniyede 119 yapıyor. Hemen kızıma alıyım bir tane. Hem de elektrikli yani sosyal sorumluluk falan… Buarada size şunu da parantezde aktarayım. CO2 salınımı, araçların elektrikli olmak zorunda olması falan… Hepsi yalan. Dünyamızda CO2 oranı 0,04 arkadaşlar. Ne %8 falan sallıyorlar. Ve size şunu da söylemek isterim bu seviyeden yarıya düşerse tüm bitkiler ölüyor… gerisini siz kurun! Amaç tüm arabaların uzaktan kontrol edilebilir olması. Aynı insansız hava araçları gibi. Yani araştırmadan okumadan sosyal medya algısına kapılıp …
  • toplumsal görünürlük? yok
  • hikaye? yok
  • ünlü etkisi? yok

Bana sorarsanız bizim ülkemizde 1.5 milyonu bu reklam rahat geçer. 1 ay sonunda. Yani çok yüksek bulaşıcılık seviyesine gelir.

YAZA ANALİZİ

  1. Net bir mesaj ve hedef kitle geliştirin. Mesaj net. elektrikli araba yaptık uçuyo. Kitle de çocuksuz aile işte ne kadar yersen yani. 
  2. Akılda kalıcı ve yaratıcı bir konsept oluşturun. Yaratıcı falan değil. Hızla uçtuk saçlarımız şöyle oldu bir çok kere kullanılan bir kurgu. 
  3. Akılda kalıcı ve benzersiz bir slogan oluşturun. Slogan değil ama reklamda “havalı çıkış” falan diyor.
  4. Duygusal bir bağ oluşturmak için görselleri ve sesi kullanın. Ben bir bağ kuramadım. 
  5. Hedef kitleye ulaşmak için  her türlü yolu (örn. medya kanalları) kullanın. Kullanmışlar. Facebook falan…
  6. İzleyicileri harekete geçmeye teşvik eden bir eylem çağrısı kullanın. Yok.
  7. Markanızın gücünü kullanın: Güven ve tanınırlık. Yeni bir marka bizim pazarımız için. Ve anlattığım gibi marka ve 119 km hız yapmak güven veriyor mu izleyenlere sormak gerek!  

Sonuç olarak Yapay Zeka der ki; “Olmamış”

AMAN DİKKAT

Aşağıdaki genel değerlendirme Reklam Yönetmeliğine göre oluşturulmuştur.

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma). Temiz mi bilemiyorum. Siz karar verin. 3 saniyede 100km üstüne çıkması (119 falan) ve bunu pazarlaması kamu sağlığı açısından ne kadar yararlı?
  2. Reklam bu. Örtülü reklam olmaz! Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak. Temiz.
  3. Doğruluk ve dürüstlük. Temiz. 
  4. Karşılaştırma yap çamur atma.  Karşılaştırma yok.
  5. İspatlamazsan! İspat gerektiren bir durum var ancak dediğim gibi zaten bu hız olayının olmaması gerek. Açık bir şekilde sorunlu bu durum. 
  6. Taklit kötü şey. Değil.
  7. Fiyat son ne olur? Temiz.

Görüşürüz. Teşekkürler!