İstikbal Reklamı 2023 – Memleketin her yeri güzel!

İstikbal Reklamı 2023 – Memleketin her yeri güzel!

January 24, 2023 2 By Reklam Dedektifi

Merhabalar. 2023 yılı sanki uğurlu geldi. Yeni reklamların şimdilik çoğu kendilerini aşma eğiliminde. İstikbal reklamı 2023 yılı koleksiyonunu tanıtırken kendini aşıyor.

İstikbal reklam müziği 2023:

İstikbal’in 2023 yılı koleksiyonunu tanıttığı reklamına damga vuran özgün reklam müziğini Müge Zümrütbel seslendirmekte. 

Müge Zümrütbel kimdir? 

İstikbal Reklamı 2023: Genel Bakış

İstikbal Yeni Reklamı 2023 Yorumlar

Bana garip gelen çok şey oldu ama bence görselliği, geçişleri ve özellikle müziği ile İstikbal reklamı seviye atlamış. Bunun sinyallerini zaten 2021 reklamlarında vermişlerdi bence (göz atabilirsiniz yazıma).  Gariplikler mi?

  1. Ürün tanıtımı yok. Ürünü görene aşk olsun. Özellikle ilk sahne mesela. sorun insanlara okuyucularım kendi yapsın sosyal deneyi. İlk sahnede gözüken eşya ne ne renk?
  2. Bu kadar çok yer gezdiriyorken amaç ne? Kafa gidiyor ne ürün ne marka ne slogan… Ordan oraya hop buradayım hop yokum. Sadece mekanlar değişmiyor ki… İnsanlar, tarzları, gün her şey değişip duruyor… yorar adamı/kadını.
  3. Bu kadar çok yer gezdirirken İstikbal koleksiyonunun etkisi nepeki? slogan diyor ki “İstikbal’e her yer güzel”. Ne anlamamız gerek bundan. Bize her yer Trabzon!! anlam belli değil ayrıca bağlantısı belli değil markayla. Hadi onu da geçtim zaten gösterdiğiniz tüm yerler cennet ülkemizin en güzel imaj yerleri… Güzel yani zaten İstikbal ne alaka? Bağlantı ne?
  4. Son olarak da hedef kitle. Size şunu tüm gönül rahatlığı ve 44 yılın tecrübesiyle söyleyebilirim öğrenci tayfası ya da aynı eve çıkmış 3 kafadar hayatta terasa sıfır koltuk seti alıp koymaz. Siz hiç öğrenci olmadınız mı? eve çıkmadınız mı?

Neyse bu kadarı yeter. Devam…

5 Temel Kriterli Analiz

mesaj net mi? yani bence değil… İstikballe her yer güzel çok başarılı slogan ama sunumu net değil. Kapadokya zaten harika, Galata manzaradı zaten müthiş…

akılda kalıyor mu? yani kalsın diye uğraşırken işte bence kopmuşlar… yani jimnastik becerileri inanılmaz bir genç kızı koyarsanız insanlar oha ev ne kadar büyük ya da kız nasıl esnek der… sorun bakalım ilk sahnede sunulan eşya ne diye bir kişi bilemez!

tüketici ne alıyor? “ne güzel müzik ya orjinal mi bu” “koltuk takımı mı tekli mi anlamadım ben”

rakiplerden farkı? sanat yönetmenine çok yüklenmişler. görselliği öne çıkar eşyalar gözükmese de olur demişler o da hard core yapmış. başka bir rakip reklamda bu kadar üründen uzaklaşmak ya da ilginin üründen uzaklaşmasına izin vermek pek görülebilecek şey değil.

Tüketiciye fayda? belli değil

Gözden Kaçmayan Güzellikler

Kapadokya’yı o kaltukta izlemek isterdim. Gün doğarken…

İstikbal Reklamı 2023 Verdi Puanı Sana

10 üzerinden 7.

Bulaşıcılık Analizi

5 gün önce firması Youtube Kanalına yüklemiş. 1.4 milyon izlenme. İlgi çeken reklam müziği olsa da. Bakalım:

  • akıllarda olan bir şey? yok
  • duygusal bağ? yok
  • hayatı kolaylaştıracak bir bilgi? yok
  • toplumsal görünürlük? yok
  • hikaye? yok
  • ünlü etkisi? yok
  • marka gücü ve yeni bir ürün? marka gücü var ve yeni koleksiyon sunuluyor

Bu durumda yeni kriterleri de dikkate aldığımda parlak bir şey çıkmayacağını söylerdim. Kesinlikle 5 günde milyonu devirmesini beklemezdim. Ancak görülüyor ki reklamın bulaşmasını sağlayan sadece ünlü, marka, ürün etkisi değil. Bu reklam çok güzel bir örnek olmuş. Reklam müziği de bulaşıcılığı tetikliyor. Çok rahat 1.5 milyonu devirecek. Çok yüksek bulaşıcılık seviyesi yani.

İstikbal Reklamı 2023 Aman Dikkat

  1. Temel ilkeler (genel ahlak, kamu sağlığı, şiddete hayır, istismara hayır, ayrımcılığa hayır, özel hayat, korku salma, endişe yaratma, güvenliği bozma). Temiz. 
  2. Reklam bu. Örtülü reklam olmaz! Çok açık bir şekilde reklam olduğu anlaşılacak. Temiz
  3. Doğruluk ve dürüstlük. Temiz. 
  4. Karşılaştırma yap çamur atma.  Karşılaştırma yok.
  5. İspatlamazsan! İspat gerektiren bir durum yok. 
  6. Taklit kötü şey. Değil
  7. Fiyat son ne olur? Fiyat yok.   

TİCARİ REKLAM VE HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR YÖNETMELİĞİ – T.C.Ticaret Bakanlığı 

Teşekkürler. Görüşürüz.